vastgoed crowdfundingVastgoed crowdfunding heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat steeds meer beleggers toegang krijgen tot een zeer interessante beleggingsmarkt. Beleggen in vastgoed is niet alleen meer voorbehouden aan de grote institutionele investeerders, maar nu kunnen ook jij en ik onze beleggingsportefeuille diversifiëren. Een complete beleggingscategorie, die zorgt voor een stabiele inkomstenstroom, is daarmee op een eenvoudige wijze dichter bij de mensen gebracht.

Dat neemt niet weg dat de belegger natuurlijk nog steeds keuzes moet maken. Niet alleen over de onderlinge verhoudingen in de beleggingsportefeuille, maar ook meer specifiek over de beleggingen zelf. Met name bij vastgoed crowdfunding gaat dat vooral over het soort vastgoed waarin ik wil participeren, met wie en waar? Crowdfunding is actief in zorgvastgoed, de woningmarkt in het algemeen en herbestemmingsprojecten in het bijzonder, commercieel vastgoed als winkels, kantoren en bedrijfsgebouwen. Een ruime keuze dus in alle hoeken en gaten van Nederland.

In hoeverre verschillen die afwegingen bij vastgoed crowdfunding van die, welke de belegger maakt bij traditionele vastgoed beleggingen?

Afwegingen van de traditionele vastgoed investeerder

Vastgoedinvesteringen horen thuis in een goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuille. Rechtstreeks beleggen in vastgoed kan daarbij heel interessant zijn, maar natuurlijk niet zonder meer.
Geld verdienen met vastgoed lijkt soms redelijk eenvoudig, zeker in een stijgende markt. In werkelijkheid is het echter niet zo simpel. De projectontwikkelaar heeft veel marktkennis nodig, moet technisch goed geschoold zijn en zal het project professioneel moeten kunnen runnen.

In vastgoed geïnteresseerde beleggers zullen voor zichzelf een aantal legitieme vragen moeten beantwoorden:

 • Ben ik voorbereid op eventueel verlies?
 • Wat moet er allemaal goed gaan, wil het project succesvol zijn?
 • Hoe waarschijnlijk is dat?
 • Zit het goed met de kennis, ervaring en reputatie van de projectontwikkelaar?
 • Voor hoe lang zit mijn geld vast?
 • In hoeverre gebruikt de projectontwikkelaar hefboomfinancieringen?
 • Wat zijn de voorwaarden voor deelname?
 • Welke risicoclassificatie heeft het project? Oftewel, hoe is de dekking geregeld?
 • Heeft de projectontwikkelaar er zelf ook geld in zitten (skin in the game)?
 • Zijn er fiscale consequenties?
 • Is er een gezond zakenplan?
 • Hoe en wanneer vinden uitbetalingen plaats?

Afwegingen bij investeerders in door crowdfunding gefinancierde vastgoedbeleggingen

Een professioneel crowdfunding platform maakt beleggingen voor investeerders transparant. Het biedt in de regel een breed scala van vastgoedprojecten aan met een vijfvoudige spreiding:

 1. Over verschillende projectontwikkelaars/initiatiefnemers
 2. Geografisch over regio's en steden
 3. Sectorgewijs over residentieel- en commercieel vastgoed
 4. Qua eindgebruik over meerdere huurders en
 5. Over verschillende risicoclassificaties.

Hieruit blijkt dat het platform al heel veel voorwerk voor jou heeft verricht. Een goed platform gaat namelijk niet over één nacht ijs. Zeker in de beleggingswereld zijn vertrouwen en een goede reputatie van wezenlijk belang. Het platform zal er dus alles aan doen om de belegger te beschermen tegen onnodige risico's. Zo krijgt de beleggers de projecten goed gescreend en passend geclassificeerd voorgeschoteld. Dat maakt hun afwegingen een stuk eenvoudiger, want zij hebben alle informatie die zij nodig hebben voor het maken van hun vastgoed investeringen.

Dat voorwerk betekent voor de investeerder dus, dat er al heel veel vragen beantwoord zijn. Wat over blijft zijn beslissingen over omvang van het te investeren bedrag, de spreiding, het risico en de duur. Naast deze puur zakelijke afwegingen, speelt soms ook de gunfactoor mee. Wil ik een lokale ondernemer steunen met een sympathiek project? Zijn er projecten die mijn directe leefomgeving ten goede komen? etc

Vastgoed crowdfunding biedt een efficiënt en flexibel managementmodel

Crowdfunding platforms nemen veel werk uit handen van de belegger. Zij prepareren interessante projecten op een transparante manier voor een breed publiek. Vervolgens houden zij een vinger aan de pols, grijpen in waar nodig en zorgen voor een soepele administratieve afwikkeling. Zij besparen de belegger veel stress en geld door hun efficiënte werkwijze. Actief vermogensbeheer tegen lage tarieven.

De populairste vorm van crowdfunding is crowdlending. Verreweg de meeste projecten worden namelijk gefinancierd met leningen. Daarmee raken wij ook gelijk aan een belangrijk voordeel van crowdlending: het aanvangsrendement ligt hoger dan bij vele andere vormen van vastgoedinvesteringen. Niet alleen kun je met relatief kleine bedragen participeren in zelfs de grootste vastgoed projecten, maar de teller gaat gelijk lopen. Transparant en goed afgedekt.