succesvolle gewoonten

Belang van routines

Succes richten om tot een resultaat te komen is minder effectief als in staat zijn voortdurend te bewegen. Om tot effectieve en succesvolle gewoonten te komen is het nodig de hele context rond het gedrag in beeld te hebben. De meest praktische manier om te veranderen wie je bent is om te veranderen wat je doet. Gedragsregel: wat onmiddellijk wordt beloond, wordt herhaald. Wat onmiddellijk wordt bestraft, wordt vermeden. Wel is het handig als je een doel wilt bereiken een idee te hebben hoe je dat wilt gaan doen. Dat ‘hoe’ moet dan passen in dagelijkse routines.

Hoe creëer  je een succesvolle gewoonte:

  • Cue: maak het duidelijk
  • Verlangen: maak het aantrekkelijk
  • Reactie: maak het gemakkelijk
  • Beloning: maak het bevredigend

( bij slechte gewoontes: andersom)

Werken met doelen

Wat ook helpt is om doelen concreet (SMART) te maken. SMART-doelen helpen bij werken met deadlines.  Het is het verschil tussen zeggen, ‘Ik wil gewicht verliezen en ‘Ik wil 10 kilo verliezen in de loop van de komende drie maanden door vier van vijf dagen 5 kilometer stevig te wandelen en het gebruik van suiker minimaliseren'.

Positieve mindset

Vermijd passief gedrag: denk niet als slachtoffer, maar zoek naar dingen die je zelf kunt controleren. Een verandering in perspectief helpt daarbij. Door na te denken over het effect van onverwachte gebeurtenis, en wat je ervan zou kunnen leren, ontwikkel je een positieve mindset.

Als het niet volgens plan verloopt, leer dan van de ervaring, pas je plannen aan en ga vooruit.

Literatuur

Aukes, L. en H. Woldendorp. (1994). Sturing en zelfsturing. Een punt van orde. Deventer: Kluwer

Clear, J. (2018). Atomic habits. Tiny changes, remarkable results. Cornerstone

Storch, A. (2020). Own Your Career Own Your Life. Stop Drifting and Take Control of Your Future. Andy Storch Inc