Verlagen transactiekosten

Platformen worden  ‘marktplaatsen’ genoemd, waarbij de gehele transactie, inclusief betaling, via het platform verloopt. Ze hebben een belang en verantwoordelijkheid bij en voor iedere transactie.

Platformen verlagen en verleggen transactiekosten waardoor markten kunnen groeien, verminderen informatieasymmetrie en zoekkosten, verlagen bedrijfskosten en organisaties kunnen hun dienstenaanbod verbreden en cross selling tussen verschillende diensten toepassen. Daarbij is de kern van een platform altijd: gemak, eenvoud, snelheid, kwaliteit en continuïteit.
 
platform revolutie
 

Positionering gebruikers

Platformen bieden een open participatieve infrastructuur voor interacties tussen aanbieders en consumenten. Bij de inrichting van een platform wordt de gebruikelijke strategie van organisaties om zelf intern te sturen omgedraaid. De kunst is juist om mensen, bronnen en functies buiten het eigen organisatiemodel te gebruiken.  Daarbij speelt tevens het model van communities. De kunst is om gebruikers te binden aan het platform. Dat doe je door het zo gemakkelijk mogelijk te maken om gebruik te maken van het platform.

De kracht van platformen zit in het aanbieden van een nagenoeg oneindig aanbod aan zijn gebruikers. Het grote onderscheid is dat ze het aanbod niet zelf in bezit hebben (bijvoorbeeld Airbnb, Youtube, Uber).

Kenmerken van platformen

Martijn Arets onderscheidt de volgende vier kenmerken:

  • Platformen reduceren de informatieasymmetrie en verlagen zoekkosten
  • Platformen verlagen en verleggen transactiekosten door gebruik van data, algoritmes en kunstmatige intelligentie
  • Platformen creëren een omgeving van vertrouwen door reviews, verzekering en een sterk merk
  • Platformen faciliteren de transacties, prijsmechanismen en betalingen.

De meest belangrijke platform specifieke vraagstukken zijn marktmeesterschap, het algoritme als baas en data. Amazon is daar al volledig op ingericht.

Ontwerpprincipes van platformen

Het ontwerp van een platform bestaat uit een stabiele kern die variëteit beperkt waar bovenop een infrastructuur wordt gebouwd die variëteit juist mogelijk maakt. Daarbij speelt ook of een platform in de vorm van een SaaS (software as a service) wordt aangeboden.

We hebben zelf het platformVmZ (www.platformvmz.nl) opgericht dat platformtechnologie inzet in de zorg.

Literatuur
Arets, M. (2020). Platform revolutie. Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven. Amsterdam: Boom

Parker, G.G., M.W. Van Alstyne en S.P. Choudary, 2016). Platform revolution. How networked markets are transforming the economy and how to make them work for you. New York: Norton

Woldendorp, H. (2018). Toekomstbestendige zorgprofessionals en zorgorganisaties. De consequenties van platformtechnologie voor de ouderenzorg. Assen: Koninklijke Van Gorcum