Vergroting van eigen effectiviteit

Werken valt regelmatig niet mee en dat wordt dan vooral veroorzaakt doordat het eigen gedrag niet effectief is. Hoe krijg ik mijn zin? Een aantal suggesties kunnen misschien helpen. Begin te analyseren welke regels je eigen functioneren belemmeren en wat je er aan kunt doen. Vermijd in ieder geval dat je je eigen prestaties onderbelicht. Voel je juist vrij om die naar voren te brengen en houd daaraan ook vast.

Is authenticiteit belangrijk?

mijn zin krijgenNetwerken zijn ook nu belangrijk: het blijkt regelmatig dat het meer bepalend is wie je kent dan wat je weet. Netwerken is vaak lastig. Het kan schelen als je iets hebt ontwikkeld waar je iemand anders een plezier mee doet.

Vaak vinden we dat we authentiek moeten zijn en dat we het naar buiten treden daarom lastig vinden. Dat is geen handig vertrekpunt. Ga gewoon aan de gang om je zin te krijgen. Dat vergt vooral een proactieve houding die uitkomt in acties. De meeste bestaande regels zijn bedacht door degene die nu de macht heeft. Kijk er op die manier en stel vast welke regels volgens jou aangepast moeten worden.

Het gaat om actie

In contact met anderen is het van belang om aandacht te besteden aan de eigen lichaamstaal: straalt die zelfvertrouwen uit? Als je nog onzeker voelt: ook hier gaat het om doen. Ga oefenen. Maak daarbij gebruik van mensen of collega’s die al een bepaalde positie hebben. In die contacten kun je proberen samenhang te brengen tussen je prestaties, ervaring en persoonlijke geschiedenis. Wees daarbij niet te voorzichtig in het uitdragen van dat verhaal.

Succes herhaalt zich

Het blijkt  dat hoe meer je zaken voor elkaar krijgt hoe meer je ervaren wordt als iemand die succesvol is. Blijven hangen in een status quo draagt minder bij aan je eigen positie als door proberen die status quo te wijzigen. Tevens is het zo dat als je eenmaal een bepaalde positie hebt de kans vrij groot is dat je een dergelijke positie houdt. Hoe je er bent gekomen is voor anderen niet meer relevant.

Houd daarbij rekening met wat ‘voorkeur voor bevestiging’ (confirmation bias) wordt genoemd: de neiging van mensen om meer aandacht en waarde te hechten aan informatie die de eigen ideeën of hypotheses bevestigt. Als je ergens een succes(je) hebt behaald komt dat weer terug bij het beoordelen van je gedrag in een andere situatie. Steeds is het van belang inzicht te hebben in welk gedrag in en specifieke situatie je eigen positie versterkt.

Literatuur

Pfeffer, J. (2022). 7 Rules of power. Surprising-but true- advice on how to get things done and advance your career. Swift

Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. (2022). Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP