Bloggen kan een waardevol onderdeel zijn van je marketingstrategie.

 
marketingstrategie
 
Het kan helpen om je merk op te bouwen, je autoriteit te vergroten, je online zichtbaarheid te verbeteren en leads te genereren. Hier zijn enkele manieren waarop bloggen kan passen in je marketingstrategie:

 • Contentcreatie: Door regelmatig waardevolle en relevante content op je blog te plaatsen, creëer je een bron van informatie waar je doelgroep naar kan terugkeren. Je kunt blogartikelen gebruiken om problemen op te lossen, vragen te beantwoorden, trends te bespreken en nuttige tips te geven. Dit helpt om de interesse van je doelgroep te wekken en ze te betrekken bij je merk. Een duurzame manier om de merkbekendheid vergroten.
 • Contentdistributie: Blogartikelen kunnen dienen als waardevolle content voor andere marketingkanalen. Je kunt de inhoud van je blog delen op sociale media, in nieuwsbrieven of zelfs in whitepapers of e-books. Dit helpt je om je boodschap te verspreiden en je doelgroep te bereiken op verschillende platforms.
 • SEO (Search Engine Optimization): Blogs kunnen bijdragen aan je SEO-inspanningen door het genereren van organisch verkeer naar je website. Door te bloggen over relevante onderwerpen en gebruik te maken van de juiste zoekwoorden, kun je je rangschikking in zoekmachines verbeteren. Dit betekent dat potentiële klanten je gemakkelijker kunnen vinden wanneer ze op zoek zijn naar informatie die gerelateerd is aan je producten of diensten.
 • Thought leadership: Bloggen stelt je in staat om jezelf en je bedrijf te positioneren als experts in je vakgebied. Door waardevolle inzichten te delen, laat je zien dat je kennis en ervaring hebt in je branche. Dit kan het vertrouwen van je doelgroep vergroten en hen overtuigen om voor jouw producten of diensten te kiezen.
 • Social media: Blogartikelen kunnen dienen als waardevolle content voor je sociale media kanalen. Je kunt de artikelen delen op platforms zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, enzovoort, om je bereik te vergroten en verkeer naar je website te leiden. Dit kan ook zorgen voor meer betrokkenheid bij je sociale media posts, omdat mensen de inhoud interessant en informatief vinden.
 • Leadgeneratie: Blogs kunnen helpen bij het genereren van leads. Door waardevolle inhoud aan te bieden, kun je bezoekers aantrekken en hen aanmoedigen om zich te abonneren op je nieuwsbrief of andere vormen van contactinformatie achter te laten. Dit stelt je in staat om een relatie op te bouwen met potentiële klanten en hen verder te betrekken bij je merk. Het is een sympathieke manier om geïnteresseerde bezoekers zo natuurlijk mogelijk om te zetten in leads die je verder kunt nurturen. Soft versus hard sell!
 • Klantenbinding: Bloggen stelt je dus in staat om een relatie op te bouwen met je doelgroep. Door waardevolle content te delen en te reageren op opmerkingen en vragen, kun je het vertrouwen en de loyaliteit van je lezers vergroten. Dit kan leiden tot langdurige klantenrelaties en positieve mond-tot-mondreclame.

 

 

Consistentie, relevantie en kwaliteit zijn essentieel

Het is belangrijk om een consistente blogstrategie te hebben, waarbij je regelmatig nieuwe en relevante content publiceert. Die consistentie, relevantie en kwaliteit in je bloginspanningen maximaliseren de impact en creëren een effectieve marketingmix.

Zorg ervoor dat je de behoeften en interesses van je doelgroep begrijpt, zodat je blogartikelen kunt maken die waardevol en boeiend zijn voor hen. Analyseer ook de prestaties van je blogs om te zien welke onderwerpen en formats het meest succesvol zijn, zodat je je strategie kunt blijven optimaliseren.

Het is belangrijk om bloggen te integreren in je bredere marketingstrategie en ervoor te zorgen dat het aansluit bij je doelstellingen en doelgroep.

Welke ondernemers kunnen het meest profiteren van een goede blogstrategie?

Een goede blogstrategie kan voordelig zijn voor verschillende soorten ondernemers en bedrijven. Hier zijn enkele voorbeelden van ondernemers die kunnen profiteren van een effectieve blogstrategie:

 • Online retailers: E-commercebedrijven kunnen bloggen gebruiken om waardevolle content te bieden aan hun doelgroep. Ze kunnen blogartikelen schrijven over productgebruik, trends in de branche, stylingtips, productrecensies en nog veel meer. Dit helpt niet alleen bij het vergroten van de betrokkenheid van klanten, maar kan ook bijdragen aan de SEO-inspanningen en de online zichtbaarheid van de winkel vergroten.
 • Dienstverlenende bedrijven: Bedrijven in de dienstverlenende sector, zoals consultancy, marketingbureaus, advocatenkantoren, financiële adviseurs, enzovoort, kunnen bloggen gebruiken om hun expertise te demonstreren en waardevolle informatie te delen met hun doelgroep. Door relevante en informatieve blogartikelen te publiceren, kunnen ze potentiële klanten aantrekken, hun geloofwaardigheid vergroten en zichzelf positioneren als thought leaders in hun branche.
 • Startups en onafhankelijke ondernemers: Voor startups en individuele ondernemers kan bloggen een effectieve manier zijn om hun merkbekendheid op te bouwen en een relatie op te bouwen met potentiële klanten. Door waardevolle content te delen die gerelateerd is aan hun vakgebied of niche, kunnen ze zichzelf positioneren als experts en waardevolle inzichten bieden aan hun doelgroep. Dit kan helpen bij het genereren van leads en het vergroten van de kansen op succes.
 • Creatieve professionals: Bloggen kan ook nuttig zijn voor creatieve professionals, zoals schrijvers, fotografen, ontwerpers, kunstenaars, enzovoort. Ze kunnen hun blog gebruiken om hun werk te delen, creatieve processen te bespreken, inspiratie te bieden en inzicht te geven in hun vakgebied. Dit kan helpen bij het opbouwen van een online portfolio en het aantrekken van potentiële klanten of samenwerkingsmogelijkheden.

Het is belangrijk om op te merken dat ongeacht het type onderneming, een effectieve blogstrategie vraagt om consistentie, relevantie en kwaliteit in de content die wordt gepubliceerd. Het begrijpen van de behoeften en interesses van je doelgroep is essentieel om waardevolle blogartikelen te creëren die aansluiten bij hun verwachtingen en uitdagingen.

Hoe groot is het onderdeel contentmarketing in de totale marketingstrategie?

Contentmarketing is een essentieel onderdeel geworden van de totale marketingstrategie voor veel bedrijven. Het is de strategische aanpak van het creëren en delen van waardevolle, relevante en consistente content om een specifieke doelgroep aan te trekken, te boeien en te behouden. Hoewel de omvang van contentmarketing natuurlijk kan variëren afhankelijk van de bedrijfssector, grootte van de onderneming en de doelstellingen, wordt het steeds belangrijker in de moderne marketingpraktijk.

Wij hebben al een paar redenen gezien waarom contentmarketing een belangrijk onderdeel is van de totale marketingstrategie. Klantenbinding en vertrouwen, merkbekendheid en online zichtbaarheid, SEO en organisch verkeer, leadgeneratie en conversie en tenslotte klantenservice en klantbehoud.

Kortom, contentmarketing speelt een belangrijke rol in de totale marketingstrategie. Het is een krachtig instrument dat bedrijven helpt bij het opbouwen van relaties, het vergroten van de zichtbaarheid en het genereren van leads en conversies. Het is raadzaam om contentmarketing te integreren in de bredere marketingstrategie om de voordelen ervan ten volle te benutten.
 

 

Budgettaire afwegingen

Bij het implementeren van een contentmarketingstrategie is het belangrijk om goede budgettaire afwegingen te maken. Hier zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden:

 • Content creatie: Het produceren van hoogwaardige content kan tijd en middelen vergen. Je moet beslissen of je de content intern wilt creëren of wilt uitbesteden aan externe professionals, zoals schrijvers, ontwerpers of videoproducenten. Het inhuren van experts kan de kwaliteit verhogen, maar kan ook hogere kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om een realistisch budget toe te wijzen aan content creatie.
 • Distributiekanalen: Naast het creëren van content, moet je ook nadenken over de kanalen waarop je deze wilt verspreiden. Dit kunnen je eigen website, sociale media, e-mailmarketing, gastbloggen of andere platforms zijn. Elk kanaal kan verschillende kosten met zich meebrengen, zoals advertentiekosten of kosten voor het gebruik van specifieke tools of software. Het is belangrijk om de kosten van elk distributiekanaal te evalueren en je budget dienovereenkomstig te verdelen.
 • Promotie en adverteren: Om je content aan een breder publiek te laten zien, kan het nodig zijn om extra middelen te investeren in promotie en advertenties. Dit omvat mogelijk het adverteren op sociale media, het gebruik van betaalde zoekadvertenties of het uitvoeren van influencer-marketingcampagnes. Het is belangrijk om een deel van je budget te reserveren voor het promoten van je content en het vergroten van de zichtbaarheid ervan. Zie o.m. ook mijn blog "Bloggen als alternatief voor Google Adwords".
 • Analyse en optimalisatie: Het monitoren en analyseren van de prestaties van je content marketinginspanningen is essentieel om te bepalen wat werkt en wat niet. Dit kan het gebruik van analysetools en software omvatten, evenals het inhuren van experts om de gegevens te interpreteren en optimalisatieaanbevelingen te doen. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van analyses en optimalisatie bij het budgetteren voor contentmarketing.
 • Return on Investment (ROI): Bij het bepalen van je content marketingbudget is het belangrijk om rekening te houden met de verwachte ROI. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om de exacte ROI van contentmarketing te meten, moet je een schatting maken van de potentiële waarde die het kan bieden, zoals het genereren van leads, het vergroten van de omzet, het versterken van het merk en het verbeteren van de klanttevredenheid. Het is belangrijk om je budget af te stemmen op de verwachte resultaten en de lange termijn voordelen die contentmarketing kan opleveren.

Het is raadzaam om een realistisch budget op te stellen en dit regelmatig te evalueren en aan te passen op basis van de resultaten en de prioriteiten van je bedrijf. Door de juiste budgettaire afwegingen te maken, kun je je content marketinginspanningen effectief ondersteunen en maximaliseren.

Bloggen als veelzijdig onderdeel van marketingstrategieën

Wij hebben gezien hoe bloggen kan worden ingezet voor vele doelen. Het is een klantvriendelijke manier om je onderneming onder de aandacht van je doelgroep te brengen. Al jaren zie je deze vorm van content marketing sterk groeien en een steeds prominentere plaats innemen in marketingstrategieën. Natuurlijk spelen schaarse middelen als tijd en geld een rol. Wij kunnen helpen bij het maken van de juiste strategische afwegingen.

Zelf geen tijd om te bloggen, dan is er voor jou onze blogservice. Wel tijd maar wil je wat meer weten over bloggen? Daarvoor hebben wij onze zeer praktische blogcursus ontwikkeld. En tenslotte kun wij je ook begeleiding bij het bloggen en publiceren van je blogs geven. Bekijk daarvoor onze publicatieservice.