In recente voorgaande blogs is vastgesteld dat bloggen zeer zinvol kan zijn voor je onderneming. Ook is gekeken naar de keuzemogelijkheid bloggen en/of Google ads. In dit blog gaan we nu bespreken hoe een blogcursus er idealiter uit zou moeten zien en hoe die jou zou kunnen helpen succesvol te bloggen.
 
blogcursus
 

Hoe ziet een goede blogcursus eruit?

Een goede blogcursus kan op verschillende manieren worden vormgegeven, maar over het algemeen zijn er enkele kenmerken waaraan je kunt herkennen of een blogcursus van goede kwaliteit is. Hier zijn enkele aspecten om op te letten bij het selecteren van een blogcursus:

 • Deskundige instructeurs:

  Kijk naar de achtergrond en ervaring van de instructeurs die de blogcursus geven. Zijn ze zelf succesvolle bloggers? Hebben ze aantoonbare resultaten behaald in het bloggen? Zorg ervoor dat de instructeurs de nodige expertise hebben om waardevolle kennis en inzichten te delen.

 • Gedegen curriculum:

  Controleer de inhoud van de blogcursus om te zien welke onderwerpen worden behandeld en of ze relevant zijn voor jouw blogdoelen. Een goede blogcursus behandelt meestal onderwerpen zoals het vinden van je niche, het schrijven van boeiende content, het optimaliseren van je blog voor zoekmachines, het opbouwen van een publiek en het genereren van inkomsten uit je blog.
   

  blogcursus

  Voorbeeld curriculum


   
 • Praktische oefeningen en feedback:

  Een effectieve blogcursus biedt niet alleen theoretische kennis, maar bevat ook praktische oefeningen die je helpen de geleerde concepten in de praktijk te brengen. Dit kunnen schrijfoefeningen, optimalisatieopdrachten of het analyseren van succesvolle blogs in jouw niche zijn. Daarnaast is feedback van de instructeurs waardevol om je blogvaardigheden verder te ontwikkelen.

 • Community-ondersteuning:

  Denk daarbij bijvoorbeeld het samenwerkingsverband van zakelijke specialisten onder de Multiraedt vlag. Dit biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen, elkaar te motiveren en van elkaars ervaringen te leren. (ook onderdeel is deze LinkedIn groep)

 • Up-to-date informatie:

  Bloggen evolueert voortdurend, dus het is belangrijk dat een blogcursus relevante en actuele informatie biedt. Controleer of de cursus regelmatig wordt bijgewerkt om te garanderen dat je op de hoogte bent van de nieuwste trends, technieken en strategieën in de blogwereld.

 • Flexibiliteit en toegankelijkheid:

  Overweeg ook de flexibiliteit en toegankelijkheid van de blogcursus. Is de cursus online beschikbaar zodat je op je eigen tempo kunt leren? Biedt de cursus ondersteuning na de voltooiing, zoals toegang tot bronnen en updates? Zorg ervoor dat de cursus aansluit bij jouw behoeften en beschikbaarheid.

Het is ook handig om recensies en feedback van eerdere studenten te lezen om te zien wat zij van de blogcursus vonden en of ze waardevolle resultaten hebben behaald na het volgen ervan.

Wat kan je opsteken van een goede blogcursus?

Een blogcursus kan je verschillende waardevolle lessen en vaardigheden leren die essentieel zijn voor succesvol bloggen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die je kunt leren tijdens een blogcursus:

 • Kennis en vaardigheden:

  Een blogcursus biedt waardevolle kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief te bloggen. Het helpt bij het begrijpen van de fundamenten van het schrijven van aantrekkelijke en boeiende content, het optimaliseren van blogposts voor zoekmachines, het opbouwen van een publiek en het promoten van de blog. Een goede blogcursus dekt alle essentiële aspecten van bloggen en biedt praktische richtlijnen en tips.

 • Efficiëntie en tijdbesparing:

  Het volgen van een blogcursus kan helpen bij het verminderen van trial-and-error en het vermijden van veelvoorkomende beginnersfouten. Het stelt bloggers in staat om effectieve strategieën te leren die al zijn getest en bewezen door ervaren bloggers. Hierdoor kunnen ze hun tijd en inspanningen efficiënter besteden en sneller resultaten behalen.

 • Bijgewerkte informatie:

  Het bloglandschap evolueert voortdurend, met nieuwe trends, technieken en tools die van invloed kunnen zijn op het succes van een blog. Een blogcursus zorgt ervoor dat bloggers toegang hebben tot actuele informatie en de nieuwste ontwikkelingen in de blogwereld. Dit stelt hen in staat om relevante strategieën toe te passen en concurrentievoordeel te behalen.

 • Motivatie en verantwoording:

  Een blogcursus kan bloggers motiveren en verantwoordelijk houden voor hun blogdoelen. Het hebben van een structuur, deadlines en feedbackmechanismen kan helpen bij het behouden van consistentie en focus. Bovendien kan de interactie met docenten een stimulerende omgeving bieden om te blijven groeien en te streven naar succes.

Al met al kan een blogcursus bloggers voorzien van de nodige kennis, vaardigheden, ondersteuning en inspiratie om succesvol te worden in het bloggen. Het kan helpen om obstakels te overwinnen, de leercurve te versnellen en de kans op het behalen van positieve resultaten te vergroten.

Een blogcursus is eigenlijk voor een groot deel een marketing cursus

Een blogcursus kan verschillende marketingelementen bevatten die je helpen je blog effectief te promoten en je publiek te laten groeien. Hier zijn enkele marketingaspecten die je kunt verwachten in een blogcursus:

 • Doelgroep analyse:

  Een blogcursus kan je leren hoe je je doelgroep kunt identificeren en begrijpen. Je leert welke demografische gegevens, interesses en behoeften relevant zijn voor je blog. Door je doelgroep beter te begrijpen, kun je gerichtere content creëren en effectievere blog/marketingstrategieën ontwikkelen.

 • Contentmarketing:

  Contentmarketing is essentieel voor het aantrekken van lezers naar je blog. Een blogcursus kan je leren hoe je waardevolle en relevante content kunt creëren die aantrekkelijk is voor je doelgroep en hoe je kunt inspelen op de behoeften en interesses van je doelgroep. Je leert hoe je relevante blogs kunt schrijven die je lezers ook echt aanspreken. Je leert over structuur, schrijfstijl, het gebruik van afbeeldingen. Bovendien leer je hoe je content kunt verspreiden via verschillende kanalen.

 • Sociale media marketing:

  Sociale media spelen een belangrijke rol bij het promoten van je blog. Een blogcursus kan je leren hoe je sociale media effectief kunt gebruiken om je blogs te delen, je publiek te betrekken en meer verkeer naar je blog te trekken. Je leert welke platformen het beste bij je doelgroep passen en hoe je strategisch gebruik kunt maken van sociale media-tools.

 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): SEO is een belangrijk onderdeel van blogmarketing. Een blogcursus kan je leren hoe je je blogs kunt optimaliseren voor zoekmachines, zodat je beter vindbaar bent in zoekresultaten. Je leert over zoekwoordenonderzoek, het gebruik van meta-tags, het optimaliseren van je inhoud en andere SEO-technieken om je blog zichtbaarder te maken.
 • Analyse en optimalisatie:

  Het meten en analyseren van gegevens is belangrijk om de prestaties van je blog te begrijpen en te verbeteren. Een blogcursus kan je leren hoe je tools zoals Google Analytics kunt gebruiken om inzicht te krijgen in je verkeer, het gedrag van je lezers en andere statistieken. Op basis van deze gegevens kun je je blog optimaliseren en je strategie aanpassen om betere resultaten te behalen. Nb: Multiraedt deelnemers kunnen daarvoor hun dashboard raadplegen.

 • Gastbloggen en samenwerkingen:

  Het samenwerken met andere bloggers en het schrijven van gastblogs op relevante websites kan je blogverkeer vergroten en je publiek verbreden. Een blogcursus kan je leren hoe je effectief kunt samenwerken met anderen in de blogwereld, hoe je gastblogs kunt schrijven die waarde bieden en hoe je jezelf kunt positioneren als een expert in je niche.

 • E-mailmarketing:

  Het opbouwen van een e-maillijst en het gebruik van e-mailmarketing kunnen zeer waardevol zijn voor het bevorderen van herhaalverkeer naar je blog en het vergroten van je betrokkenheid bij je lezers. Een blogcursus kan je leren hoe je een e-maillijst kunt opbouwen, effectieve nieuwsbrieven kunt maken en e-mailautomatisering kunt gebruiken om je blogrelaties te onderhouden.

 • Monetisatie:

  Als je geïnteresseerd bent in het verdienen van geld met je blog, kan een blogcursus je leren hoe je je blog kunt monetariseren. Je leert verschillende inkomstenstromen, zoals advertenties, affiliate marketing, gesponsorde inhoud en het creëren van digitale producten. Een goede blogcursus kan je ook leren hoe je een publiek kunt opbouwen en betrokkenheid kunt vergroten om je kansen op inkomsten te vergroten.

De mate waarin deze marketingelementen worden behandeld in een blogcursus kan variëren, afhankelijk van de specifieke focus en inhoud van de cursus. Het is belangrijk om een cursus te kiezen die aansluit bij je behoeften en doelen, en die een evenwicht biedt tussen blogvaardigheden en marketingstrategieën.

Geeft een blogcursus mij een voorsprong op mijn concurrenten?

Gezien het voorgaande een bijna retorische vraag, maar ja, een blogcursus kan je zeker een duidelijke voorsprong geven als je serieus bent over bloggen. Zoals hierboven gezien, je vergroot je kennis en vaardigheden enorm in een korte tijd. Dit komt vooral door de professionele begeleiding. Tijdens een blogcursus krijg je meestal begeleiding van ervaren bloggers die je kunnen helpen bij het stellen van doelen, het identificeren van je niche, het ontwikkelen van een schrijfstijl en het oplossen van eventuele uitdagingen die je tegenkomt. Deze begeleiding is essentieel om sneller vooruitgang te boeken en mogelijke fouten te vermijden.

Hoewel een blogcursus vele voordelen biedt en je helpt succesvol te bloggen, is het belangrijk op te merken dat succesvol bloggen ook afhankelijk is van je inzet, consistentie en unieke stem. Het volgen van een cursus is een zeer goede stap in de juiste richting, maar uiteindelijk is het aan jou om de opgedane kennis toe te passen en je eigen blog te laten groeien.

 

Wil jij ook succesvol leren te bloggen, raadpleeg dan onze zeer praktische blogcursus. Wij kunnen je ook begeleiding geven bij het bloggen en publiceren van je blogs. Bekijk daarvoor onze publicatieservice. Heb je tenslotte zelf geen tijd om te bloggen, dan is er voor jou onze zeer concurrerende blogservice.