Ja, het kan zeker zinvol zijn om afbeeldingen in je blog te plaatsen. Afbeeldingen kunnen je blogs visueel aantrekkelijker maken en de leeservaring verbeteren. Ze kunnen ook helpen om complexe concepten of informatie gemakkelijker te begrijpen door middel van visuele voorbeelden.

Hier zijn een paar redenen waarom afbeeldingen nuttig kunnen zijn voor je blog:

 • Aantrekkelijkheid: Afbeeldingen trekken de aandacht van lezers en maken je blog aantrekkelijker. Ze kunnen je berichten opvallender maken en helpen om de interesse van je lezers vast te houden.
 • Visuele ondersteuning: Soms is het gemakkelijker om informatie over te brengen via foto's, organogrammen en grafieken dan alleen tekst. Ze kunnen complexe gegevens vereenvoudigen, processen verduidelijken of een stapsgewijze uitleg bieden. Ze kunnen ook dienen als visuele ondersteuning bij het illustreren van argumenten, concepten of ideeën.
 • Breken van de tekst: Het gebruik van visuele hulpmiddelen kan helpen om lange stukken tekst te doorbreken en de leesbaarheid van je blog te verbeteren. Dit kan vooral nuttig zijn voor lezers die snel door de inhoud willen scannen voordat ze beslissen om verder te lezen.
 • Emotionele impact: Foto's kunnen emoties oproepen en een meer persoonlijke en betrokken sfeer creëren. Ze kunnen helpen bij het overbrengen van de gewenste toon en stemming van je blog.
 • Sociale media en delen: Foto's e.d. zijn ook waardevol voor het delen van je blog op sociale media. Visueel aantrekkelijke posten kunnen meer likes, reacties en shares genereren, waardoor je blog een groter bereik krijgt.

Kortom, het toevoegen van plaatjes aan je blog kan de visuele aantrekkingskracht vergroten, de leeservaring verbeteren en de betrokkenheid van je lezers vergroten.

Bij het gebruik van afbeeldingen is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen:

 • Gebruik relevante afbeeldingen die aansluiten bij de inhoud van je blog.
 • Zorg voor een goede beeldkwaliteit en pas de grootte aan voor optimale laadtijden.
 • Voeg alternatieve tekst toe aan je afbeeldingen voor betere toegankelijkheid.
 • Let op auteursrechten en gebruik alleen afbeeldingen waarvoor je de juiste toestemming hebt of die vrij beschikbaar zijn onder een geschikte licentie. De boete voor inbreuk op auteursrechten kan aanzienlijk zijn.
 • Bronvermelding bij het gebruik van materiaal van andere websites is op grond van ongeschreven regels verplicht. Bij voorkeur met een link naar de betreffende website, inclusief een complimentje aan het adres van de maker.

Is er statistisch bewijs dat het opnemen van afbeeldingen in je blog het aantal lezers kan verhogen?

 
afbeeldingen in blogs
 

Verschillende studies en onderzoeken hebben aangetoond dat afbeeldingen de betrokkenheid en het lezerspubliek met wel 40% kunnen vergroten. Hier zijn enkele bevindingen uit die onderzoeken:

 • Eye-tracking studies: Eye-tracking-onderzoeken hebben aangetoond dat afbeeldingen de aandacht van lezers kunnen trekken en hun kijkgedrag kunnen beïnvloeden. Lezers besteden meer tijd aan het bekijken van inhoud die wordt ondersteund door afbeeldingen.
 • Sociale media engagement: Onderzoeken hebben aangetoond dat berichten met afbeeldingen op sociale mediaplatforms zoals Facebook en Twitter meer likes, shares en retweets krijgen dan tekstuele berichten. Dit geeft aan dat visuele inhoud aantrekkelijker is voor gebruikers en meer betrokkenheid genereert.
 • Content met visuele elementen wordt beter onthouden: Onderzoek heeft aangetoond dat mensen geneigd zijn visuele informatie beter te onthouden dan tekstuele informatie. Het toevoegen van afbeeldingen aan je blog kan ervoor zorgen dat je boodschap beter onthouden wordt en lezers aanmoedigen om je blog vaker te bezoeken.
 • Hogere doorklikpercentages: Verschillende case-studies hebben aangetoond dat het gebruik van afbeeldingen in e-mailnieuwsbrieven en blogs kan leiden tot hogere doorklikpercentages. Dit suggereert dat afbeeldingen lezers kunnen aantrekken om verder te lezen of op links te klikken.

Hoewel deze statistieken wijzen op de voordelen van illustraties, is het belangrijk op te merken dat het effect kan variëren afhankelijk van de doelgroep, het onderwerp en de kwaliteit van de afbeeldingen. Het is raadzaam om A/B-testen uit te voeren en de reacties van je specifieke doelgroep te monitoren om te zien welke soorten afbeeldingen het meest effectief zijn voor jouw blog.

Over wat voor soort afbeeldingen hebben wij het hier?

Je kunt onderscheid maken tussen 2 categorieën van afbeeldingen:

 1. Ontwerp-afbeeldingen die worden gebruikt om de algemene aantrekkelijkheid van je blog te versterken en die een vast onderdeel van je blog zijn.
 2. Inhoudelijke afbeeldingen die alleen in het specifieke blog worden gebruikt. Met afbeeldingen bedoel ik niet alleen foto's, maar ook grafieken, tabellen en infographics.

Waar vind ik (gratis) afbeeldingen en tools om ze te bewerken?

Hier zijn een aantal websites waar je foto's gratis kunt downloaden: Pixabay, Unsplash, Gratisography, Stocksnap en Reshot.

Voor tools om je eigen afbeeldingen te maken en foto's te bewerken verwijs ik naar onder meer: Infogram: geeft bijvoorbeeld ook templates voor allerlei soorten infographics, rapporten, plannen, slides en social media uitingen. Vergelijkbaar zijn Canva en PicMonkey. Dit zijn makkelijk te gebruiken tools, waarmee je afbeeldingen kunt maken van professionele kwaliteit. Ze zijn echter niet gratis.

Met behulp van deze tools kun je allerlei op maat gemaakte foto's in je blog opnemen. Hierdoor neemt niet alleen de visuele aantrekkelijkheid van je blog toe, maar vergroot je tevens de leesbaarheid. Daarmee doe je lezers een groot plezier en ook jezelf doordat het aantal lezers zal toenemen. Bovendien vergroot je hun betrokkenheid en blijft je blog langer op hun netvlies staan. Iedereen wint!

 
Wil je meer weten over bloggen, raadpleeg dan onze zeer praktische blogcursus. Wij kunnen je ook begeleiding geven bij het bloggen en publiceren van je blogs. Bekijk daarvoor onze publicatieservice. Heb je tenslotte zelf geen tijd om te bloggen, dan is er voor jou onze zeer concurrerende blogservice.