strategie om drukte de baas te blijven

strategie om drukte de baas te blijven

Afgelopen week kwam er een interessant artikel langs via sociale media met de pakkende titel: 'Alleen sukkels hebben het druk'. Time management is niet het antwoord. Om de drukte van deze tijd de baas te zijn heb je aandacht nodig voor wat je doet en daar helemaal betrokken bij zijn.

Een belangrijke vraag

Wat mij erg bij is gebleven uit het artikel is de vraag die de bedrijfspysholoog en zijn vrouw elkaar ’s avonds stelden wanneer zij de kinderen naar bed hadden gebracht: "Did you process your kids or did you had fun with them?”

Mooie vraag om je gedurende de dag te stellen bij alles wat je doet. Er staan vaak taken op ons lijstje waar we niet zo’n zin in hebben. Soms is dat het avondritueel met de kinderen, maar het kan ook de boekhouding zijn, een rapportage maken of het huishouden. Vul het zelf maar in. Deze vraag kun je voor alles gebruiken en het maakt je gelijk bewust van je houding en de haast waarmee je iets doet.

We werken een hoop weg

Wanneer je een rotklusje op je lijstje staat dan bestaat de neiging om dit vooruit te schuiven en uit te stellen of het zo snel mogelijk af te werken. Je kunt niet alles altijd de situatie of de eisen veranderen die aan je gesteld worden maar wel de houding waarmee je dingen tegenmoed treed. Dus waarom niet een rotklus zo leuk mogelijk maken voor jezelf?

Heel veel in ons dagelijks werk en leven wordt ‘ge-processed’ of ander gezegd 'weggewerkt'. Even snel dit, even tussendoor dat. We zijn met ons hoofd ergens anders, afwezig, onder druk van de tijd. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van werk en leven. Onlangs schreef ik dit artikel over de onderschatte kosten van stress. Eén van de voorbeelden was tekort aan aandacht voor bijvoorbeeld klanten.

In mijn trainingsdagen voor een bureau kwamen medewerkers vaak naar training om met lastige klanten om te gaan. Het liefst wilden ze deze mensen zo snel mogelijk wegwerken. Wat ze leerden was vooral de juiste aandacht geven zodat de klant zich gehoord voelde en geen gek gedrag uit de kast hoefde te halen om de aandacht te krijgen.

We werken dus een hoop weg op een dag. Onder het mom van productiever zijn en beter onze tijd besteden. Vergeten we ondertussen niet om ook te genieten en plezier te hebben? Ik denk het wel.  Wat dat betreft kunnen veel leren van hoe onze (kleine) kinderen met aandacht op kunnen gaan in hun spel.

Aandacht

Tijdsdruk zit in je hoofd. Omdat je ergens anders wilt zijn dan waar je nu bent. Een goede strategie is dus 'aandacht'. Door met aandacht dingen te doen, ben je in het ‘nu’ en niet met de toekomst bezig (moet ik nog doen) of met het verleden (had ik nog moeten doen).

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om én productief te zijn én met aandacht aanwezig te zijn:

  1. zorg dat je met je aandacht bent bij wat je aan het doen bent. Een timer kan een hulpmiddel zijn om je concentratie te verhogen. Zet deze op 20 minuten per keer en neem 5 minuten pauze tussendoor om totaal te ontspannen.
  2. Bedenk hoe je de vervelende taken die op je lijstje staan leuker kunt maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door een muziekje erbij, of degene aan wie je de rekening gaat betalen in gedachten te bedanken voor wat diegene allemaal voor je heeft gedaan.
  3. Laat je niet gek maken door je gedachten en schakel je hoofd regelmatig uit. Wanneer je druk voelt of weinig tijd hebt, zijn het meestal gedachten die je opjutten. Let maar eens op. Het is vaak een draaimolen van herhalende gedachten: ik heb maar een uur, ik moet opschieten, straks kom ik nog te laat etc etc. De eerste stap is deze draaimolen opmerken en je aandacht in het ‘nu’ brengen. Dit kan heel simpel door je zintuigen in te schakelen en bijvoorbeeld te benoemen wat je doet en waar je bent. ‘Ik zit op mijn stoel, achter de pc, ik hoor een auto en ik heb koude voeten. Wil je echt niet te laat komen, zet dan de timer van je telefoon zodat je niet alert hoeft te zijn op de klok.

Wil je meer tips om je hoofd tot rust te brengen en met aandacht te werken? Vraag dan mijn gratis e-book aan met 9 tips voor meer rust in je hoofd.

 
 
 
Verwante publicaties:

 

 
Categorie Organisatie Advies