Stress? Geen last van

stress

Stress aanpakken? Daar heb ik geen tijd voor

Veel mensen ervaren onze maatschappij als jachtig en gestrest. Alles, en vooral ‘de tijd’,  lijkt steeds sneller te gaan. We worden dagelijks blootgesteld aan heel veel informatieprikkels en willen niets missen. En we gaan er massaal in mee en vinden het ‘normaal’ om veel en hard te werken. Dit is niet vreemd omdat het diep in onze cultuur en waarden gebakken zit.

Doorbuffelen

Dus blijf je maar doorbuffelen, je drinkt nog een beker koffie tegen de energidip en je gaat voor het idee af en toe sporten. Thuis wacht daar je tweede baan: je huis en je gezin. Na de noodzakelijke dingen als eten en kinderen naar bed brengen, klap je 's avonds nog even de laptop open of check je je telefoon een paar keer om uiteindelijk (veel later dan je van plan was) wakker in bed te liggen. Maar stress? Nee, geen last van.

Stilzitten kan niet

Zelf herken ik het wel. Het blijven werken want er is altijd wel iets te doen. Alleen,  het werk is nooit af. Er komt altijd wel iets nieuws bij wat gedaan kan of moet worden. En ‘niets doen’ staat synoniem voor ‘lui’ zijn. Van kleins af aan is erin gepeperd dat je je tijd nuttig moet besteden.

Hoe vaak heb ik mij schuldig gevoeld dat ik onder werktijd aan het lezen was. Weliswaar ‘verantwoorde’ vakliteratuur, maar toch. Of even na een klantbezoek lang de winkel rijden om een boodschap doen, dan ging natuurlijk ook nog eens de telefoon.

Wanneer je als werknemer last hebt van stress, dan heb je in ieder geval nog mensen in de organisatie die zich bezighouden jouw welzijn.  Menig bedrijf heeft 'stress' op de agenda staan en biedt anti-stress begeleiding aan.

Ondernemers als risicogroep

Maar één groep werkenden lijkt buiten de boot te vallen en zij lopen dan ook nog eens verhoogd risico op burnout: ondernemers. Tussen passie en stress ligt een dunne lijn en vaak is er geen HR-afdeling die oplet of het wel goed met je gaat.

Het ondernemerschap stond in mijn referentiekader synoniem met héél hard werken, lange dagen maken en veel tobben.  Ik zag geen andere voorbeelden. Het is heel normaal is om 70 uur of meer per week te werken. Dat je continue bereikbaar bent op vakantie en in de weekenden en dat je je zorgen maakt over van alles. Je hoofd zit vol met verantwoordelijkheden, de rekeningen die betaald moet  worden, personeel dat op de loonlijst staat. Je bent verweven met je werk en komt er bijna niet meer los van.

Veel ondernemers zijn gedreven en vergeten om goed voor zichzelf te zorgen. Daarnaast hebben velen ook bepaalde karakterkenmerken die ervoor zorgen dat ze goed kunnen ondernemen maar ook de kans op overbelasting groot maken.

Het tegelijkertijd ook een omgeving waar weinig openheid is over zaken die niet goed gaan en er wordt niet makkelijk over werkdruk en stress gesproken. Je gaat gewoon door, geen gezeur, het hoort erbij. In de actie blijven en vooral geen versnelling lager nemen.

De realiteit

De realiteit is dat een burn-out geen onderscheid maakt. Het maakt niet uit in welke omgeving je zit. Wanneer de druk hoog is kom je in de ‘overleef’ stand. Er zit bijna niets anders meer op dan blijven doorgaan en je komt in een vicieuze cirkel. Er is geen tijd voor rust en om de signalen van het lichaam te voelen. Het fysieke systeem heeft geen andere keuze dan een steeds sterker en duidelijker signaal af te geven. Als dat niet werkt, dan trekt het tenslotte aan de noodrem. Dan moet je wel stil staan. Met nog veel grotere gevolgen dan iemand in loondienst.

Wil je dan nog eigenwijs en koppig doen? Helaas, er rest je niets anders dan uitrusten en luisteren, iets anders kun je dan niet meer. Stress?? Nee, dat heb je al lang niet meer, dat stadium ben je dan al lang voorbij. En je onderneming, in het ergste geval ligt deze stil. Omdat je alles zelf wilde doen.

Wat kun je vandaag doen?

Kijk daarom, voordat het zover komt, met regelmaat in de spiegel en beantwoord deze vragen eens eerlijk naar jezelf: Waar krijg ik energie van en wat niet? Welke stappen kan ik vandaag al zetten om gezonder te werken en de stress of werkdruk te verminderen?  Wat kan ik anders doen om mijn persoonlijke effectiviteit te verhogen? Maak persoonlijke ontwikkeling een prioriteit en voel wat je lichaam nodig heeft voordat het écht gaat schreeuwen tegen je. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je bedrijf en je klanten. 

Wil je nu alvast een eerste stap zetten om erger te voorkomen? Vraag dan de gratis Toolkit ontspannen ondernemen aan.

 
 
 
Verwante publicaties:

 

 
Categorie Organisatie Advies