De meeste ondernemers hebben geen bedrijfsopvolgingsplan.

Zolang de ondernemer gezond blijft en geen plannen heeft om de onderneming binnen 8 tot 10 jaar over te dragen aan de volgende generatie of aan een derde is een bedrijfsopvolgingsplan niet nodig. Echter, u weet niet of u gezond blijft of erger dat u iets overkomt waardoor u plots overlijdt.

Gevolg

Uw zorgvuldig opgebouwde onderneming komt in zwaar weer, banken eisen aflossing van kredieten, bij overlijden zijn er mogelijk meerdere erfgenamen, sommige willen het bedrijf voortzetten, anderen willen geld zien, vooral ook de belastingdienst kijkt of ze recht hebben op een (extreem) deel. Dit zijn zwarte scenario`s, dat weet ik, maar ze komen voor.

Een ander risico is echtscheiding. Wat gebeurt er dan? Laat uw ex u met rust of moet er met geld (zeg de helft van de waarde van het bedrijf) over de brug gekomen worden?

Maar ook als er helemaal niets ergs gebeurt komt er een keer een tijd dat u er klaar mee bent en met pensioen wilt.

Conclusie

Een ondernemer heeft een opvolgingsplan nodig. In dat plan staan zaken die u NU moet regelen, en zaken die na de opvolging geregeld moeten worden. Daarnaast kan er geanticipeerd worden op onvoorziene situaties.

Ik noem bijvoorbeeld:

  1. Wie wordt de nieuwe directeur?
  2. Is het handig om een vertrouwenspersoon tussen de directeur en de familie te hebben?
  3. Wellicht moet er een commissaris worden aangesteld?
  4. Hoe en door wie worden belangrijke beslissingen genomen?
  5. Misschien is er bij de erfgenamen geen interesse om het bedrijf voort te zetten, en moet het bedrijf verkocht worden?
  6. Misschien is er juist veel interesse vanuit de erfgenamen om het bedrijf voort te zetten. Wie zijn dan de juiste mensen op de juiste plaatsen?
  7. Wat willen de niet voortzettende erfgenamen?
  8. Zijn de huwelijkse voorwaarden bijgehouden, zoals verrekening?
  9. Welke rechtsvorm is handig. Eenmanszaak, VOF, BV, holdingstructuur, of anders?
  10. Is er bij meerdere aandeelhouders een goede aandeelhoudersovereenkomst opgesteld, met bijvoorbeeld een aanbiedingsplicht voor aandelen?
  11. Hoe kan de onderneming beschermt worden bij bovengenoemde gebeurtenissen?
  12. Wat is handig om in een testament te laten bepalen?

Overigens is een bedrijfsopvolgingsplan opstellen en daar vervolgens uitvoering aan geven niet iets dat uw accountant er even bij doet. Samenwerking met uw accountant is natuurlijk prima omdat die al veel kennis van uw onderneming heeft. Maar behalve die kennis is er andere specialistische kennis nodig. Belangrijk is welke stappen in welke volgorde genomen moeten worden, en welke valkuilen en aandachtspunten er zijn. Schakel daarom een expert in die weet wat hij moet doen en wat hij hoort te doen.

Advies

Maak een afspraak met een "Register Adviseur Bedrijfsopvolging" en bespreek de mogelijkheden voor het opstellen van een bedrijfsopvolgingsplan.

Marc Couteaux FA RAB
Register Adviseur Bedrijfsopvolging

 
 
 
 
Verwante publicaties:

 
Categorie Financieel Advies