Werken in een team heeft zo zijn uitdagingen.
Iedereen die deelt uitmaakt van een team weet dit. Soms duurt het even voordat je de 'onderstroom' ervaart…..de niet hardop uitgesproken vooroordelen, het 'per ongeluk' laten vallen van een onaardige opmerking. Groeten of juist niet, veelzeggende blikken, en natuurlijk roddel, al dan niet op fluitstertoon.

Het menselijk kapitaal, het goud van ieder bedrijf.
Mensen maken het bedrijf. Dat weet ook iedereen. De werknemers en hun direkte kring zijn ambassadeurs. Dat werkt twee kanten op; het succes van de zaak hangt af van de klanten en die worden o.a. aangetrokken door de sfeer binnen de teams, en de kwaliteit die het bedrijf levert. Dat zorgt  weer voor een stabiele werkplek van die werknemers.  Waarom is het dan zo moeilijk om een goede sfeer te behouden daar waar mensen samenwerken?

Goede werksfeer; niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Natuurlijk investeert menig bedrijf in teambuilding, training en sociale vaardigheden van hun teams. Wetend dat de mensen het bedrijf dragen. Maar ook de werknemers zelf moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Je hebt eenmaal een relatie met elkaar, terwijl je niet elkaars vriend hoeft te zijn. Het gemeenschappelijk doel is duidelijk, het gaat uiteindelijk om de omzet.

Maak je werk leuker door de PROF waarden in te zetten!
Welke waarden? De PROF waarden! Een tool die je helpt om de juiste beslissingen te nemen als de onderstroom je meesleurt..
Kort gezegd: Neem je verantwoordelijkheid bij ieder ongemakkelijk "wat nu?" moment..

Verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander, en de omzet. Dat is waar het om draait.

P    persoonlijk..
R    relatie..
O    omzet (doel)..
F     flexibel..

Vooral de F (flexibel) doet een beroep op je vermogen om een beslissing te nemen; ga je in mopperstand of neem je je verantwoordelijkheid als je een onaangemaan moment beleeft?
Eerst denken, dan doen. Besef waarom je handelt en welk doel je dient. Wel in gesprek gaan of niet? Wel groeten of niet? Wel die klus aannemen of niet? PROF waarden zijn een makkelijke leiddraad om de O (het gemeenschappelijk doel) te dienen.

PROF waarden

Muziek en PROF waarden.
In mijn muziekworkshops giet ik de PROF waarden in muzikale opdrachten. Dat maakt het inzichtelijk, muziek maakt de sfeer open en licht en door het vrijkomen van dopamine zijn mensen in staat om nieuwe dingen te proberen en hun vooroordelen achter zich te laten. Om de onderstroom in positieve zin te verbeteren.

 

 

 
 
 
Verwante publicaties:

 
Categorie Organisatie Advies