Maak van je blog een goed gesprek
 

Hoe je van een blog een goed gesprek maakt.

Door je allereerst af te vragen wie nu precies de doelgroep is waar je voor schrijft. Over het algemeen geldt dat je verbondenheid moet creëren. Daarbij maakt het nogal wat uit met wie je het gesprek wilt gaan. Eigenlijk net zoals in elke andere situatie van menselijk contact, moet er een vorm van herkenning zijn om elkaar te interesseren. Of vind je van niet?

Deze laatste vraagstelling is bewust gekozen. Goede blogs lokken discussies uit, vaak door vraagstellingen. Ze zouden niet moeten klinken als een lezing of opsomming. Maar het schrijven van een gesprek kan best uitdagend zijn. Opmerkelijk genoeg is dat vaak lastiger voor mensen met een hoog zakelijke of academische achtergrond. Daarom deze 5 tips om de leesbaarheid te vergroten, zodat het lijkt op een goed gesprek:

Praat direct met de lezer

Is het je opgevallen dat ik schrijf alsof ik gewoon met je aan het praten ben? De jij-vorm heeft bij het schrijven van blogs de voorkeur, omdat het een gevoel van gelijkwaardigheid geeft. Daarom zou ik het fijn vinden om van jou een reactie terug te krijgen op deze blog. Wat zijn bijvoorbeeld jouw ervaringen als het gaat om bloggen?

Durf jezelf te laten zien

Voor veel mensen is dit een drempel, maar de gedachte is dat mensen graag leren van persoonlijke ervaringen van anderen. Zo heb ik bijvoorbeeld eerder mijn persoonlijke werkwijze over zakelijk bloggen gedeeld in deze blog. Jezelf durven te laten zien betekent ook dat je vooral niet doet alsof je alles weet en het laatste woord hebt, maar juist openstaat om te blijven leren.

Benut de kennis van anderen

Het kan veel zin hebben om andere personen, zoals klanten of medewerkers, voor te stellen in jouw blog. De blog wordt er letterlijk menselijker van en je zou zijn of haar visie hierin mee kunnen nemen. Met als extra voordeel dat deze persoon waarschijnlijk de inhoud wel verspreidt in zijn of haar persoonlijke netwerk.

Vermijd algemeenheden

Houd het persoonlijk en voorkom zinnen zoals: ‘sommigen van u zullen denken dat…’. Want wie dat niet herkent, haakt gelijk af.

Wat zijn jouw tips om van je blog een goed gesprek te maken?

Ik ben enorm benieuwd welke aanvullende ideeën je nog hebt. Want juiste manieren om te bloggen bestaan niet, maar ik leer graag hoe blogs nog betere gesprekken worden. Voor de oplettende lezer: de gelegenheid geven om eigen expertise en ervaringen te delen is eigenlijk mijn tip 6. Doe er je voordeel mee!
 
 

Bijlage

 
Maak van je blog een goed gesprek

 
 
 
Aanverwante blogs:

 
Categorie:Marketing Advies