Het afgelopen jaar was weer een recordjaar. Aan de stijging van de vastgoedprijzen lijkt maar geen eind te komen. Was het eerst vooral de woningmarkt in de grote steden waar kopers elkaar probeerden te overbieden, nu doet zich dat fenomeen zich ook voor buiten de randstad. Vooral starters worden erdoor tot wanhoop gedreven.

Zelfs commercieel vastgoed begint steeds meer tractie te krijgen. De voorraad aan leegstaande winkels en kantoren is hard geslonken. Deze gebouwen worden in hoog tempo omgebouwd naar woningen en onder meer zorgvastgoed.
 
vastgoedmarkt

De oorzaken achter deze enorme prijsstijgingen

De hoofdoorzaak van de enorme prijsstijgingen is de lage rente. Die lage rente vertaalt zich in lage hypotheekkosten, waardoor kopers zich sneller een huis kunnen veroorloven of kunnen doorstromen. Die toename van de vraag leidt tot schaarste en zeker in Nederland kan daar niet snel genoeg tegen aan gebouwd worden. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen.

Die schaarste wordt nog eens sterk vergroot doordat steeds meer beleggers bijna wanhopig op zoek zijn naar rendement. Spaargeld levert niets meer op, waardoor alternatieve mogelijkheden om het spaargeld toch nog te laten renderen benut worden. Een voor de hand liggende keuze is vastgoed. Beleggen in stenen wordt gezien als stabiel en veilig. Veel makkelijker ook te begrijpen dan de volatiele aandelenmarkt of de ondoorzichtige cryptowereld.

Je ziet dan ook dat bij 20-30% van de transacties in vastgoed beleggers betrokken zijn, ook vanuit het buitenland. Bovendien blijkt een groeiend deel van de verhuizers hun huis niet te verkopen maar te verhuren. Dat is dan ook de reden dat gemeenten maatregelen nemen tegen beleggingsaankopen (o.m. strenge eisen voor verhuur van woningen). Ook de centrale overheid gaat het financieel onaantrekkelijker te maken om huizen te kopen voor de verhuur. Zo gaat de overdrachtsbelasting voor verhuurwoningen van 2% naar 8%. Dat ontmoedigingsbeleid heeft zeker enig effect maar nog niet genoeg.

Nederland heeft altijd krapte op de woningmarkt gekend en dat heeft geleid tot een prijsniveau dat ligt boven dat van omringende landen (nog eens versterkt door de aftrek van hypotheekrente). Maar het is vooral de lage rente die gezorgd heeft voor spectaculaire prijsstijgingen.

Wat zijn de vooruitzichten voor de vastgoedmarkt?

De grote vraag is natuurlijk of de gekte aanhoudt. Het afgelopen jaar lag de prijsstijging rond de 20%. Dat is goed nieuws voor de eigenaren, maar slecht nieuws voor hen die de markt nog moeten betreden. De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning is daardoor op € 438.000 komen liggen en voor nieuwbouw op € 460.000. Dat prijst velen uit de markt, ondanks de lage rente.

Belangrijkste rem op een aanhoudende uitbundige groei is een stijging van de rente. De verwachting is dat de oplopende inflatie bestreden gaat worden met hogere rente. In dat geval zal ook de hypotheekrente omhoog gaan. Update per 5-11-2022: inmiddels proberen centrale banken de omhoog gevlogen inflatie te bestrijden met renteverhogingen. De hypotheekrente is dan ook al flink gestegen en de markt koelt af. De instroom van immigranten houdt echter toch druk op de ketel.

Het zou mij dan ook zeer verbazen als de vastgoedmarkt dit jaar niet in veel kalmer vaarwater terecht zou komen.

De rol van crowdfunding in de vastgoedmarkt

Zakelijke crowdfunding heeft het afgelopen jaar een record bedrag opgehaald. Vooral vastgoed crowdfunding is erg populair. Crowdfunding platforms als Geldvoorelkaar.nl zorgen ervoor dat beleggers hun krachten kunnen bundelen voor zowel kleine als grote vastgoedprojecten. Hiermee is de toegankelijkheid van de vastgoedmarkt enorm vergroot voor kleinere beleggers en projectontwikkelaars.

Het succes van zakelijke crowdfunding is vooral te danken aan:

  • Gemak: de projectontwikkelaar regelt alles, inclusief onderhoud en beheer. Het crowdfunding platform schept keuzemogelijkheden voor diversificatie en dekt risico's af. Zij screent de projecten en de initiatiefnemers van te voren. Via een gebruikersvriendelijke website kun je eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille opbouwen.
  • Stabiliteit: vastgoed wordt gezien als stabiele investering. Veel minder marktschommelingen zoals bij aandelen en crypto's.
  • Lage drempel en lage kosten: al vanaf € 100,- kun je investeren in vastgoed. Een gestroomlijnd financieringsproces houdt de kosten laag.
  • Uitstekende risico-rendement-verhouding: het netto rendement op crowdfunding projecten ligt rond de 4,42%.
  • Snelheid: In de huidige verkopersmarkt moet je als koper snel kunnen handelen. Een financieringsvoorbehoud kan al een te groot obstakel zijn. Ons crowdfunding platform is er helemaal op ingericht om snel te kunnen schakelen en kopers op zeer korte termijn zekerheid te geven.
  • Flexibiliteit: vaak wordt crowdfunding ook ingezet als overbruggingskrediet. Veel van de projectontwikkelaars moeten de woning nog (ver)bouwen voor de verhuur. Financieren met crowdfunding is dan flexibeler. Is het project klaar en huurders gevonden, dan kan de lange termijn financiering geregeld worden.

Zakelijke crowdfunding zit stevig in een opwaartse trend en neemt een steeds belangrijkere plaats in op de financieringsmarkt.