Bloggen heeft verschillende voordelen voor SEO (Search Engine Optimization/Zoekmachinevriendelijkheid) en kan een effectieve strategie zijn om je online aanwezigheid te verbeteren. Hier zijn enkele voordelen van bloggen voor je SEO-strategie:
 
seo-strategie
 

 1. Verhoogt de relevantie van je website: Door regelmatig blogs te publiceren over onderwerpen die verband houden met je bedrijf of branche, toon je aan zoekmachines dat je website actueel en relevant is. Dit kan je positie in de zoekresultaten verbeteren.
 2. Voegt nieuwe content toe: Zoekmachines geven de voorkeur aan websites met regelmatig bijgewerkte content. Blogs bieden een eenvoudige manier om nieuwe informatie en ideeën te delen, wat de frequentie van updates op je site verhoogt.
 3. Gebruik van relevante zoekwoorden: Door zoekwoorden in je blogposts op te nemen die relevant zijn voor je bedrijf en doelgroep, kun je beter worden gevonden in zoekmachines wanneer mensen die zoekwoorden gebruiken.
 4. Interne links: Blogs kunnen dienen als interne links naar andere delen van je website. Dit helpt zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen en helpt bezoekers om door je content te navigeren.
 5. Aantrekken van externe links: Goede blogcontent heeft de potentie om externe links van andere websites aan te trekken. Externe links, vooral van betrouwbare bronnen, kunnen je SEO-rangschikking positief beïnvloeden.
 6. Verbeterde gebruikerservaring: Blogs bieden waardevolle informatie aan je bezoekers, wat de algehele gebruikerservaring verbetert. Tevreden bezoekers zijn meer geneigd terug te keren en te blijven hangen op je site, wat de bounce rate verlaagt en je SEO kan verbeteren.
 7. Kans op featured snippets: Door goed gestructureerde en informatieve blogposts te schrijven, vergroot je de kans dat je content wordt weergegeven als een "featured snippet" bovenaan de zoekresultaten, wat kan leiden tot meer klikken.
 8. Long-tail zoekopdrachten: Bloggen stelt je in staat om in te spelen op long-tail zoekopdrachten, specifieke en gedetailleerde zoekopdrachten die gericht zijn op een nichepubliek. Dit kan je helpen om gekwalificeerd verkeer naar je site te trekken.
 9. Mogelijkheid voor sociale deling: Interessante blogposts worden vaak gedeeld op sociale media. Sociale signalen kunnen ook bijdragen aan je SEO.
 10. Opbouwen van autoriteit en geloofwaardigheid: Door regelmatig waardevolle en betrouwbare informatie te delen, kun je jezelf positioneren als een autoriteit in je branche. Dit kan het vertrouwen van zowel zoekmachines als bezoekers vergroten.

Kortom, bloggen is een waardevolle aanvulling op je SEO-strategie, mits het met zorg en consistentie wordt uitgevoerd. Het kan je helpen om meer verkeer naar je website te trekken, je online reputatie op te bouwen en je rangschikking in zoekmachines te verbeteren. (voor de vele andere voordelen van bloggen zie hier)

Welke blogfrequentie past bij de ideale SEO-strategie?

De ideale blogfrequentie kan variëren afhankelijk van je doelen, beschikbare middelen en het type content dat je produceert. Er is geen one-size-fits-all antwoord op deze vraag, maar hier zijn enkele richtlijnen om te overwegen:

 • Consistentie is belangrijk: Het is vaak belangrijker om consistent te zijn in je blogfrequentie dan om heel vaak te bloggen. Kies een schema dat je kunt volhouden. Bijvoorbeeld, als je besluit om één keer per week te bloggen, blijf dan consistent in het publiceren van wekelijkse berichten.
 • Kwaliteit boven kwantiteit: Het is beter om minder, maar hoogwaardige blogs te publiceren dan veel, maar oppervlakkige content. Concentreer je op het bieden van waardevolle informatie aan je lezers.
 • Onderzoek je doelgroep: Begrijp de behoeften en verwachtingen van je doelgroep. Als zij dagelijkse updates waarderen, overweeg dan vaker te bloggen. Als ze diepgaande informatie prefereren, is minder vaak bloggen met diepgaande content misschien geschikter.
 • Blijf binnen je budget: Overweeg de beschikbaarheid van tijd en middelen voor het schrijven en promoten van je blogs. Als je een klein team hebt, kan het moeilijker zijn om dagelijks te bloggen in vergelijking met een wekelijkse of maandelijkse frequentie.
 • Seizoensgebondenheid en actualiteit: Als je onderwerpen behandelt die sterk afhankelijk zijn van seizoenen of actuele gebeurtenissen, pas dan je blogfrequentie dienovereenkomstig aan. Je kunt vaker bloggen tijdens relevante seizoenen of wanneer er belangrijke ontwikkelingen zijn in je branche.
 • Monitoring en aanpassing: Houd de prestaties van je blogs in de gaten, inclusief verkeer, betrokkenheid en conversies. Pas je frequentie aan op basis van wat je gegevens je vertellen. Als je merkt dat lezers reageren op minder frequente, maar diepgaande inhoud, richt je daar dan op.
 • Experimenteren: Het kan geen kwaad om te experimenteren met verschillende blogfrequenties om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke doelen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een maandelijkse frequentie en vervolgens geleidelijk vaker bloggen als dat succesvol blijkt te zijn.

Kortom, er is geen strikte regel voor blogfrequentie, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen consistentie en kwaliteit, rekening houdend met je doelgroep en middelen. Het is vaak beter om minder vaak te bloggen en waardevolle content te bieden dan te proberen dagelijks te publiceren zonder echte toegevoegde waarde.

 
Wil je meer weten over bloggen, raadpleeg dan onze zeer praktische blogcursus. Wij kunnen je ook begeleiding geven bij het bloggen en publiceren van je blogs. Bekijk daarvoor onze publicatieservice. Heb je tenslotte zelf geen tijd om te bloggen, dan is er voor jou onze zeer concurrerende blogservice.