Dagelijks worden wij overspoeld met heel veel informatie. Als ondernemer krijg je ook nog van alle kanten advies hoe je nog succesvoller kunt worden. De challenges en programma’s vliegen je om de oren via de sociale media. Iedereen lijkt expert te zijn als het gaat om het ondernemerschap en hoe je nog meer omzet en klanten moet krijgen. Op zich niets mee want blijven leren is juist een voorwaarde voor groei, alleen...

Al deze adviezen en informatie kunnen je ook flink in verwarring brengen, onzeker maken en stress geven. Het risico is dat je reactief wordt in plaats van proactief. Teveel gericht op de omgeving en op anderen. Je gaat doen wat voor anderen goed werkt en dat is niet per se voor jou het geval. Want hoe kunnen anderen weten wat voor jou het beste is? Zij kennen jou en jouw bedrijf helemaal niet. De kunst is om de goede informatie eruit te pikken die bij jou past of naar adviezen te luisteren van mensen die jou wel goed kennen.

De valkuil

Zelf ken ik deze valkuil van informatie goed, van het te veel informatie verzamelen en teveel naar anderen luisteren. Vanuit nieuwsgierigheid maar zeker ook vanuit momenten van frustratie het ‘even niet meer weten’ of omdat het te langzaam ging, heb ik talloze webinars en trainingen gevolgd. En dan heb ik nog niet eens alles e-books, checklists, nieuwsbrieven en stappenplannen genoemd die ik heb opgevraagd en ongelezen op mijn computer staan.

Weinig van deze informatie gaf mij de antwoorden die ik zocht. Elke keer weer was ik teleurgesteld over de geboden informatie: dit weet ik al en ik doe het al. Waarom bleef dat gevoel, dat ik niet genoeg (of niet het goede) deed en hield ik het vraagteken wat ik anders of beter kon doen?

Als (HSP) ondernemers is het soms erg lastig om goed bij jezelf te blijven en te voelen wat jij écht nodig hebt. Het ondernemerschap voelt voor velen vaak als een achtbaan. Want het zijn niet alleen positieve emoties die je sterk voelt maar zeker ook de negatieve emoties hebben impact. En niet alleen die van jezelf maar vaak ben je ook extra gevoelig voor alles wat er om je heen gebeurd en vatbaar voor de mening van anderen.

Innerlijke raadgever

Hoe mooi is het dan om de antwoorden in jezelf te vinden in plaats van buiten je te zoeken. Dat je gewoon je eigen innerlijke raadgever kunt inschakelen?  Dat stukje in jezelf dat precies weet wat jij nodig heeft. Die jou als een kompas maar ook als adviseur kan laten zien wat er voor jou nu belangrijk is.

Voor sommigen werkt het om een uur op een meditatiekussen te gaan zitten om bij deze innerlijke adviseur te komen. Dat werkt voor mij niet. Wat mij wel deze ingang heeft gegeven is de creatieve SoulCollage® methode.

Met SoulCollage® werk je met beelden die jouw innerlijke raadgever een stem geven. Je komt bij een stukje informatie waar je met je hoofd niet bij kunt. Daarna kun je met behulp van je praktische, logische kan de inzichten om zetten in acties.

Door deze methode vaak te gebruiken krijg ik de antwoorden en informatie die ik op dat moment nodig heb. Het maakt dat ik mij niet meer laat afleiden door alle informatie om mij heen. Wanneer ik advies nodig heb weet ik hoe ik op een makkelijke en leuke manier mijn innerlijke raadgever kan raadplegen. En een bijkomend voordeel is dat het mijn hoofd compleet tot rust brengt. Net als bij een meditatie maar dan zonder stil op een kussentje te zitten.

Impact

En het werkt niet alleen voor mij. Ik zie elke keer weer welke impact het heeft op de deelnemers van de workshop. Hoe bijzonder het is wanneer de innerlijke raadgever van een deelnemer informatie geeft die binnenkomt.

Zo was er afgelopen jaar een onderneemster in de workshop die verschillende bedrijven had. Ze liep al een tijd rond met de vraag hoe zij meer balans kon vinden met de bedrijven en haar gezin. Met deze vraag in gedachten ging ze SoulCollage® kaarten maken en ze was niet te stoppen. Eén kaart heeft ze tijdens de workshop gelezen en de inzichten raakten haar diep. Na afloop is zij ermee aan de slag gegaan en heeft enkele knopen door gehakt wat een positieve invloed had op haarzelf en haar bedrijven.

Vertrouwen

Wat SoulCollage® precies voor je kan betekenen kan ik je niet vooraf zeggen. Wat ik je wel kan vertellen is dat het altijd precies geeft wat jij nu nodig hebt. Eén van de uitgangspunten van SoulCollage® is ook: ‘vertrouw het proces’. Alles is precies goed zoals het gaat. Dat is toch ook een prachtig uitgangspunt voor meer flow in je leven en onderneming.

Ben jij ook nieuwsgierig wat jouw ziel en innerlijke raadgever jou te vertellen heeft over jezelf, het ondernemerschap of je leven?

Wil jij ook leren om de juiste raadgever en informatiebron te raadplegen zodat je niet buiten jezelf hoeft te blijven zoeken?

Schrijf je dan in voor de Basisworkshop SoulCollage. 

 
 
 
 
Verwante publicaties:

 

 
Categorie Organisatie Advies