Wanneer zijn eten – en drinken voor de IB ondernemer aftrekbaar?

Als een IB ondernemer een relatie in een zakelijk kader uit eten neemt is het duidelijk: De kosten zijn aftrekbaar. Zij het dat de BTW niet teruggevraagd mag worden en de kosten een gemengd karakter hebben en dus beperkt aftrekbaar zijn. De privé component die in het etentje “verstopt” zit, wordt hier mee fiscaal verrekend.

Wanneer ben je IB ondernemer?

Een IB ondernemer is een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Volgens de belastingdienst ben je IB ondernemer als je activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer en als je winst kunt verwachten. Oftewel: als er een bron van inkomsten is ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. (bron: Belastingdienst)

 IB ondernemer, 29343055 - men during lunch time in the officeEten en drinken is meer dan een diner

Eten en drinken is natuurlijk niet alleen een diner in een restaurant. Hoe zit het bijvoorbeeld met een broodje bij de benzinepomp, een zelf betaalde lunch in de kantine van een opdrachtgever of een gekochte lunch uit de supermarkt? Is dat ook aftrekbaar? En in hoeverre dan? Daar bestaan vaak misverstanden over.

Alles op een rij De belastingdienst stelt dat de volgende zaken in beginsel aftrekbaar zijn:

  • Voedsel;
  • Drank;
  • Genotmiddelen;
  • Representatie;
  • Congressen;
  • Seminars;
  • Studiereizen (inclusief reis- en verblijfkosten).

Maar voor deze kosten geldt wel een aftrekbeperking omdat de kosten voor een deel ook een privé karakter hebben. Hierbij geldt dan of de drempel van € 4.500,-: wanneer de gezamenlijke kosten hoger zijn, dan is slechts het meerdere aftrekbaar. Of indien dat gunstiger is, kan men in de aangifte een beroep doen op de 73,5 % regeling. Dat betekent dat 73,5 % van de kosten aftrekbaar is.

Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door uw KUBUS adviseur en is voor u samengesteld door de KUBUS Coöperatie. Indien u meer informatie wilt over onze dienstverlening, privacybeleid of algemene voorwaarden, klik dan hier. Mocht u de nieuwsbrieven niet meer wensen te ontvangen klik dan hier.

Informatiebron: KUBUS Coöperatie

 
 
 
 
 
Verwante artikelen van Wim van de Ven:

 
Categorie Juridisch Advies