Mensen zijn het goud van iedere organisatie. Winst, sfeer, uitstraling, vertrouwen, klantbeleving, verloop en verzuim….het heeft te maken met hoe mensen zich voelen op het werk. Het succes van ieder bedrijf hangt ervan af.

Op het eerste gezicht lijkt vaak alles prima te lopen. Processen gaan zoals het hoort, bestellingen op tijd afgeleverd, er is voldoende personeel, kortom… niets te klagen.

Ik noem het de onderstroom. Het gevoel dat je krijgt als je binnenkomt, je afdeling oploopt, wie er bij de koffiemachine staat. Is het ongemak of welbevinden? Kun je uit de voeten op werk of is het een struggle om de dag door te komen?

Vertrouwen kun je niet bespreken.
Vertrouwen moet er zijn. Of je moet er iets aan doen. Bespreken kan niet.  Het is ongrijpbaar, je kunt het niet aan- of uitzetten.

Verbinding geeft vertrouwen.
Oh nog ingewikkelder… hoe moet verbinding ontstaan als er geen vertrouwen is? Hoe doe je dat?

Mensen willen kortgezegd allemaal hetzelfde; zichzelf kunnen zijn en gewaardeerd worden. Hun energie inzetten ten behoeve van het slagen van de organisatie, uitgedaagd worden qua werk en zich prettig voelen.

Gek genoeg is dat heel vaak niet het geval, De onderstroom bestaat uit roddel, afkeurende blikken, negeren, pesten, elkaar de schuld geven als iets fout gaat, niet kunnen en durven uitpraten van conflicten. Hierdoor voelen velen zich slecht, worden depressief en het verzuim loopt op.

Mijn bijdrage; out of the box.
Ik werk met mensen. Mensen in bedrijven en organisaties. Ook met toevallige groepen, zoals deelnemers aan een open dag of studiemiddag of congres. Overal gebeurt hetzelfde: we doen iets met muziek. Dat is zo totaal anders dan de dagelijkse gang of de reden van hun aanwezigheid, dat er een opening ontstaat in hun brein: de open blik. Hierdoor kan verbinding ontstaan en van daaruit vertrouwen. Iets doen, niet over praten.

Meestal krijg is dit: 'het wij-gevoel is weg, mensen kunnen niet met elkaar overweg'.. en dan mag ik verschijnen. Dat doe ik heel graag, want ik wil bijdragen.
Hoe? kijk op http://www.jeannettewelp.nl

 
 
 
 
 
Verwante publicaties:

 
Categorie Organisatie Advies