Investeren in vastgoed heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Daar zijn meerdere redenen voor. Zo heeft het monetaire beleid van de centrale banken de rente omlaag geduwd, waardoor spaardeposito's bij de bank maar weinig opleveren. Datzelfde geldt voor de veilige staatsobligaties, terwijl een ander belangrijk alternatief, beleggen in aandelen, door velen toch als te risicovol wordt gezien.

Bij vastgoed crowdfunding gebruiken projectontwikkelaars de "crowd" om hun project te financieren. Dat kan een overbruggingsfinanciering zijn voor een korte periode totdat het project klaar is, of een lange termijn hypothecaire financiering. De beleggers, de "crowd", kunnen van hun kant zorgenvrij meedoen in vastgoedprojecten, die anders waarschijnlijk buiten hun bereik hadden gelegen.

Allerlei soorten vastgoed komen in aanmerking voor crowdfunding. Commercieel vastgoed (winkels, kantoren, bedrijfsruimtes), zorgvastgoed, maar ook particuliere woningen.

Vastgoed crowdfunding is daardoor niet alleen een interessant alternatief gebleken, maar verrijkt tevens breder opgezette beleggingsportefeuilles. De voordelen van deze crowdfunding variant voor investeerders zijn legio.

Investeerders kunnen makkelijk diversifiëren

Vastgoed Crowdfunding
Investeerders die graag in onroerend goed willen investeren, worden er vaak van weerhouden door de hoogte van het te investeren bedrag. De tijd dat banken 70-80% van de waarde hypothecair financierden, is al lang voorbij. Dat betekent dat de meeste investeerders beperkt zijn in hun mogelijkheden. Daar komt nog bij dat je de zorg draagt voor het onderhoud en pech kunt hebben met de huurders van je pand. Teveel eieren in één mandje.

Natuurlijk zijn er vastgoedfondsen en ETF's, waarin je met kleine bedragen mee kunt doen. Dat betekent echter toekijken van de zijlijn, geen enkele invloed en geen enkele betrokkenheid.

Door mee te doen aan crowdfundcampagnes voor de financiering van vastgoed, ontloop je de bovenstaande bezwaren. Je kunt je eitjes in vele mandjes plaatsen, waarbij het risico zowel gespreid wordt als laag blijft. Bovendien heb je veel meer voeling met de investeringsprojecten. Zo kan ook je kennis van lokale omstandigheden relevant zijn bij de keuze van de individuele crowfunding projecten.

De kosten zijn laag

Het is misschien niet de allergoedkoopste manier om te investeren in vastgoed, maar de transparantie is zeer groot. Je weet precies waar je aan toe bent, en je kunt met kleine bedragen toch meedoen in een interessante markt. Sommige onroerend goed fondsen lijken een wat beter rendement te geven, maar hebben vaak een moeilijker te beoordelen risicoprofiel. Wat weten wij van een kantorencomplex in Vancouver of een winkelcentrum in Sevilla.

Het is makkelijk

Met een groot aantal crowfunding platforms op de markt, is het eenvoudig om in onroerend goed te stappen. Hun aanpak is professioneel en de websites gebruikersvriendelijk opgezet. De keuze is groot en gediversifieerd. Verschillende risicoprofielen geven daaraan aangepaste rentepercentages en ook de looptijden zijn gevarieerd. Je weet dat een goed crowdfunding platform een gedegen onderzoek doet, voldoende zekerheden vraagt en het project deskundig begeleidt. Gedurende de looptijd word je goed op de hoogte gehouden en waar nodig kunnen zij snel bijsturen.
 

 
Het gemak en de openheid, afgezet tegen de "doe het zelf" variant, geven rust en zekerheid.

Er is een zeer gevarieerd aanbod

Door het gevarieerde aanbod van projecten, is er voor elk wat wils. Hoog of laag risico, kleine of grote bedragen, lokaal of landelijk, zakelijk of privé vastgoed, korte of lange looptijden, leningen of aandelen, er is keuze genoeg voor iedereen. Transparantie en variatie zorgen ervoor dat je op je gemak jouw portefeuille kunt samenstellen en die bedragen investeren, waarmee je je comfortabel voelt. Je kunt exact volgen waar je geld heengaat en hoe het besteed wordt.

Je kunt aan je lokale netwerk bouwen

Er worden regelmatig projecten opgezet door stakeholders binnen bepaalde gemeenschappen. Club- en buurthuizen komen de leefomgeving ten goede en daar kan jij via crowdfunding aan deelnemen. Doordat de instapmogelijkheden zeer vriendelijk zijn, kan in principe iedereen meedoen. Investeren in je eigen buurt en leefomgeving geeft zo een dubbele compensatie. Goed voor de spaarpot en goed voor de gezelligheid!

Je bouwt aan je reputatie en naamsbekendheid

Voor hen die crowdfunding gebruiken om hun vastgoedproject te financieren, is er nog een ander voordeel. Crowdfunding heeft een zeer groot bereik en geslaagde projecten leveren de initiatiefnemers veel goodwill op bij een breed publiek. Dat is voor elk volgend project een krachtig marketing middel. Een bewezen track record is van onschatbare waarde.

Met al deze voordelen is het dus niet verwonderlijk, dat beleggen in vastgoed via crowdfunding zo'n grote vlucht heeft genomen. Voor meer specifieke en concrete informatie kun je kijken op deze productenpagina.

 
 
Verwante publicaties:

 
 
Categorie Financieel Advies