Waarom zzp 'er?

Veel mensen dromen ervan om zzp'er te worden. Zelf iets opbouwen, eigen keuzes nemen, en vooral: zelfstandig zijn en eigen baas zijn. Als je kiest om als zzp‘er te werken heeft dit een aantal (mogelijke) voordelen:

  • Hoger tarief, fiscale voordelen
  • Eigen tijden kunnen bepalen (inclusief vakanties)
  • Meer controle over de eigen inbreng

Een zzp'er, wat de afkorting is voor een Zelfstandige Zonder Personeel, neemt een beetje een bijzondere plaats in binnen de ondernemers. Waar een ‘normale’ ondernemer een bedrijf op probeert te bouwen, werkt een zzp‘er vooral dienstverlenend. Een zzp‘er werkt voor verschillende opdrachtgevers zonder dat er sprake is van een daadwerkelijk dienstverband. Dat laatste is belangrijk, want er zijn regels die bepalen wanneer er wel of niet sprake is van een dienstverband.

Waar moet je als zzp'er aan denken?

Een zzp 'er moet er, net als de opdrachtgever, er goed voor waken dat er sprake kan zijn van een verkapt dienstverband.  Om te bepalen of jij zelfstandig bent, gebruikt de Belastingdienst een aantal criteria. Als jij voldoet aan onderstaande kenmerken, ben je zelfstandig ondernemer.

  • aantal opdrachtgevers: als ondernemer heb je meerdere opdrachtgevers of klanten en heb je wisselende inkomsten;
  • zelfstandigheid: je bepaalt zelf hoe jij het werk uitvoert;
  • streven naar continuïteit: je onderneemt acties om te zorgen dat jouw bedrijf blijft bestaan;
  • investeren: je investeert in je bedrijf: Bedrijfsmiddelen, marketing, enzovoorts;
  • risico: je loopt zelf het risico als dingen misgaan, bent bijvoorbeeld aansprakelijk bij schade;
  • winst: je streeft naar winst

Marktpositie van de zzp'er

Om je te positioneren op de markt heb je het volgende nodig:

  • zorg voor een goed cv. Als duidelijk is wat voor ervaring je hebt, zullen gelijkgestemde opdrachtgevers je sneller weten te vinden;
  • zorg voor een heldere identiteit. Het is belangrijk dat je zelf weet wie je bent en wat je uit wilt stralen. Je hebt duidelijk een bepaald soort opdrachten in je hoofd die je het liefst wil aannemen. Zorg dat je identiteit past bij die opdrachten. En weet waar je goed in bent. Het is slim om te specialiseren en een niet te breed profiel uit te dragen. Zorg dat duidelijk is wie je bent en wat je kunt;
  • is er twijfel of het een dienstbetrekking betreft? zorg voor een modelovereenkomst. Als freelancer of zzp'er geef je - samen met je opdrachtgever - met deze modelovereenkomst duidelijkheid over je fiscale status en bestaat er geen twijfel over of je schijnzelfstandig bent. De wetgeving wordt op termijn nog aangepast

Begeleidingsprogramma voor zzp'ers

Hoe kunnen jonge professionals zich positioneren op een arbeidsmarkt waar flexibiliteit en ondernemerschap centraal staan? Volgens de start-up methodiek is het belangrijk dat jonge professionals wendbaar zijn en blijven. Het is belangrijk om jezelf te kennen, jezelf te blijven en voldoende flexibel te zijn om je plannen en doelen aan te passen.

Door je eigen persoonlijkheid als uitgangspunt te nemen, wordt jouw positie op de arbeidsmarkt duidelijk voor jezelf en voor anderen. Geloof in jezelf, durf, energie en inzet staan dan ook centraal in de start-up methodiek. Andere belangrijke onderdelen zijn: uit je comfortzone stappen, je marktpositie bepalen en personal branding toepassen.
 
Hoe word ik zzp'er?
Wij hebben onder de naam ‘De start-up professional’ een volledig programma ontwikkeld om vanuit studie of loondienst zzp ‘er te worden. We zien dat jonge professionals hebben steeds meer moeite hun startende carrière vorm te geven. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op, dat de arbeidsmarkt blijft veranderen. Toekomstbestendigheid hangt daardoor steeds meer af van iemands persoonlijkheid en steeds minder van de beroepskeuze.

In het programma de start-up professional word je  begeleid welke loopbaanstrategie het beste past bij de onzekerheid van het startende ondernemerschap en hoe gewenste loopbaanstappen met de start-up methodiek snel duidelijk worden. De strategie wordt ondersteund met oefeningen, loopbaanadviezen en praktische toepassing van de start-up methodiek (www.destartupprofessional.nl). Op 31 oktober vindt bij uitgever SWP in Amsterdam een interactieve bijeenkomst plaats.

Literatuur
Harry Woldendorp en Thomas Woldendorp. De start-up professional. Ondernemen als loopbaanstrategie. Amsterdam: SWP, 2019