Crowdfunding platformsMakkelijke toegang tot financieringen is vaak een belangrijke voorwaarde voor succesvol zakendoen. Die toegang hebben vooral de grote bedrijven. Zelfs als zij in zwaar weer zitten kunnen zij nog steeds beroep doen op de kapitaalmarkten, al dan niet met hulp van de overheid. Hun strategisch belang en werkgelegenheid zijn dan belangrijke argumenten om een helpende hand te bieden.

MKB bedrijven daarentegen moeten veel meer moeite doen om aan adequate financiering te komen. Zeker in tijden waarin het traditionele bancaire kanaal steeds lastiger te bevaren blijkt. Ondanks overheidsbeleid en vrijgevigheid van de centrale banken, sluizen de banken namelijk maar mondjesmaat geld door aan het MKB. Gezien het belang van het MKB voor de economie is dat niet terecht. Het MKB is namelijk verantwoordelijk voor meer dan 60% van de toegevoegde waarde en maar liefst 70% van de werkgelegenheid! Het MKB mag dus met recht de motor van de economie genoemd worden.

Gelukkig zijn er innovatieve initiatieven als crowdfunding platforms die voor een steeds groter deel de rol van de banken op zich nemen. Zij zorgen ervoor dat het MKB de nodige brandstof krijgt om de motor te laten draaien!

Investeringsbereidheid van de crowd voedt de crowdfunding platforms

De vraag naar financieringen is groot, maar zonder grote investeringsbereidheid van de "crowd" zouden de crowdfunding platforms het gat dat de banken laten vallen, niet kunnen vullen. Het investeringsklimaat voor projecten via crowdfunding is momenteel zeer goed. Na een kleine dip vanwege de coronavirus neemt de omzet van de crowdfunding platforms weer sterk toe. Daar zijn een paar belangrijke oorzaken voor aan te wijzen.

 • Transparantie

  In de eerste plaats faciliteren de crowdfunding platforms een volledig transparante marktplaats, waar vraag en aanbod elkaar makkelijk kunnen vinden. Investeerders hebben een ruime keus uit projecten die de platforms vooraf gescreend hebben. De risico-analyse is gedaan en de projecten bieden een passend rendement. Het gevarieerde aanbod komt zo de persoonlijke voorkeuren en risicotolerantie van de beleggers op een simpele manier tegemoet.

  Vastgoed projectontwikkelaars aan de andere kant worden goed begeleid om zo voor hen de beste financiering te vinden. Het ervaren team van het crowdfunding platform werkt vervolgens ook nauw samen met de projectontwikkelaar om een zo'n duidelijk mogelijke presentatie samen te stellen ten behoeve van de investeerders. Dit hele proces verloopt soepel en alle betrokken partijen weten snel waar zij aan toe zijn. Zakelijk gezien is dat natuurlijk een enorm voordeel. Vergelijk dat met het vaak stroperige bancaire kredietverleningsproces.

 • Rendement

  In de tweede plaats kunnen beleggers via de crowdfunding platforms op een verantwoorde wijze een goed rendement krijgen op hun geld. Bovendien zien zij waaraan hun geld besteed wordt en kunnen zij begrijpen hoe het verdienmodel in elkaar steekt. Dat in tegenstelling tot de beurzen, waar koersen van obligaties en aandelen steeds verder af lijken te staan van wat zich daadwerkelijk in de economie afspeelt. De invloed van monetair en fiscaal beleid, rechtstreeks ingrijpen door centrale banken en financiële handelingen door de bedrijven zelf zijn allemaal zaken die praktisch gezien niet in te calculeren zijn. Je bent overgeleverd aan een systeem dat onnatuurlijk is (geld printen, negatieve rente, manipulatie) en waarvan je weet dat het te mooi is om waar te zijn.

  Via crowdfunding zijn de lijnen kort en de projecten door iedereen te begrijpen.

 • Staatsgaranties

  Sinds kort is er voor beleggers nog een extra reden bijgekomen. De overheid heeft ingezien dat crowdfunding platforms een belangrijke rol vervullen in het kredietverstrekking proces. Zo kunnen Mkb-bedrijven, die door de coronamaatregelen extra steun nodig hebben, nu via crowdfunding geld ophalen waarbij de overheid garant staat. Geldvoorelkaar.nl is daarvoor als een van de eerste crowdfundingplatforms van Nederlandse origine door de overheid geaccrediteerd. (lees meer voor extra informatie)

Ondanks de coronacrisis ligt crowdfunding toch weer op koers

Door de coronacrisis heeft de economie flink wat averij opgelopen. Ook de crowdfunding projecten kwamen deels stil te liggen. Inmiddels komen de economische activiteiten weer op gang en daar profiteert crowdfunding ook van. Bovengenoemde argumenten dragen daar zeer sterk aan bij, zeker nu de terughoudendheid van de banken er niet minder op geworden is. Zij hebben hun handen vol aan de kwetsbare sectoren van de economie.

Een informele enquête onder investeerders heeft laten zien, dat 3/4 van hen nu liever investeren in een project of onderneming, dan hun geld werkeloos op de bank laten staan. Deze investeringsbereidheid sluit perfect aan op de proposities van de crowdfunding platforms.