Als belegger op zoek naar een redelijk rendement heb je het niet makkelijk. Traditioneel veilig beleggen via een depositorekening bij de bank is door de extreem lage rente nu niet mogelijk of in ieder geval verre van aantrekkelijk. Door inflatie en belastingen of fictief rendement loop je dan achteruit. Rendement zoeken op de aandelenbeurzen vergt momenteel stalen zenuwen en een onwankelbaar geloof in het succes van de huidige steunmaatregelen van centrale banken en overheden.

Er is echter een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele beleggingsmethoden. Al zo'n 10 jaar bestaat er een bloeiende crowdfunding markt in onder meer vastgoed (zie deze Gids). Bij deze methode bundelen beleggers hun krachten om gezamenlijk vastgoed projecten te financieren. Dit samen sterk idee stelt hen in staat om in projecten te beleggen, die individueel niet te behappen zouden zijn. Daarmee is een enorme vastgoedmarkt nu ook geopend voor kleinere beleggers.

Voor beleggers die twijfelen of zij in crowdfunding of aandelen zullen investeren, hebben wij hieronder een aantal voor- en nadelen van beide beleggingen op een rij gezet.

Wat zijn de voordelen van vastgoed crowdfunding?

vastgoed crowdfunding

 • Het gemak:
  Je kunt beleggen in onroerend goed, zonder de gebruikelijke daarmee samenhangende werkzaamheden als onderhoud en beheer. Daar zorgt de projectontwikkelaar voor.
  Een professioneel crowdfunding platform als Geldvoorelkaar.nl helpt je bij het kiezen van de juiste projecten. Zij screent het project zelf op levensvatbaarheid en de initiatiefnemers ervan op betrouwbaarheid. Risico's worden afgedekt met zekerheden (zoals hypotheek en persoonlijke aansprakelijkheid). Op basis daarvan wordt het project voorzien een passende risicokwalificatie en bijbehorende rentevergoeding. Dat zorgt voor maximale transparantie en overzichtelijkheid.
 • Grote diversificatiemogelijkheden:
  Door het gevarieerde aanbod van projecten hebben beleggers een ruime keuze. Zij kunnen kiezen voor hoog of laag risico met navenante rentevergoeding, korte of lange looptijd van de belegging, residentieel of commercieel vastgoed, zorgvastgoed en geografische spreiding. Bij hun in de buurt of verder weg.
 • Stabiliteit:
  Vastgoed wordt gezien als stabiele investering, die veel minder onderhevig is aan marktschommelingen, zeker in vergelijking tot aandelen.
 • Lage drempel en lage kosten:
  Je kunt klein beginnen. Al vanaf € 100,- (sommige crowdfunding platforms zelfs vanaf € 50) kun je investeren in vastgoed. Geldvoorelkaar.nl heeft een gebruikersvriendelijke website waar je makkelijk je investeringsproject kunt uitkiezen. Via een dashboard kun je vervolgens je investering volgen. Door de gestandaardiseerde aanpak en goede software kunnen de bemiddelingskosten laag gehouden worden.
 • Uitstekende risico-rendement-verhouding:
  Het netto rendement op crowdfunding projecten schommelt de laatste jaren rond de 4,5 %. Dat is na aftrek van bemiddelingskosten en voorzieningen. Gezien de extreem lage rente is dat een zeer aantrekkelijke vergoeding op je investering.

Wat zijn de nadelen van vastgoed crowdfunding?

In alle oprechtheid, het is niet makkelijk om nadelen te vinden. Naast de hierboven genoemde voordelen voor de belegger, zijn er nog duidelijke voordelen voor de projectontwikkelaar en maatschappelijke voordelen zoals het bevorderen van de lokale economie en betrokkenheid van alle stakeholders.

De geringe liquiditeit zou je kunnen noemen als nadeel. Dat is deels te ondervangen door in tijd gespreid te investeren in opeenvolgende projecten en/of te investeren in projecten met verschillende looptijden. (looptijden variëren meestal tussen de 4 en 8 jaar) Praktisch gezien hoeft de niet-verhandelbaarheid van de vorderingen (of aandelen) geen echt probleem op te leveren.

Er wordt echter gewerkt aan oplossingen om de verhandelbaarheid van crowdfunding investeringen te bevorderen.

Is beleggen vastgoed crowdfunding geheel zonder risico? Nee, er is altijd een zeker risico. Het is de taak van het crowdfunding platform om het risico zo goed mogelijk in te perken en te zorgen dat de juiste risicopremie wordt betaald. Bedenk dat ook niet beleggen risico's met zich meebrengt: inflatie, belasting, insolvabiliteit van de bank, confiscatie etc.

Wat zijn de voor- en nadelen van aandelen?

 • Complexiteit:
  Kijkend naar de prestaties van de aandelenbeurzen de laatste tijd, dan is de aantrekkingskracht wel te begrijpen. De crash van vorig jaar is alweer verteerd en er worden nieuwe records gebroken. Dat schijnt is het voordeel te zijn van de bekende "buy and hold" strategie: je kiest voor aandelen van soliede bedrijven en je negeert fluctuaties. Maar hoe maak je die keuze en wanneer? Geen eenvoudige zaak.
 • Volatiliteit:
  Aandelenmarkten wisselen lange perioden van relatieve rust af met plotselinge hoge volatiliteit. Die collectieve onrust heeft vaak te maken met externe factoren (Covid, politiek, oorlog, veranderingen in monetair beleid, valutaschommelingen etc.). Dat maakt het beleggen in aandelen onvoorspelbaar. Beschermingsconstructies daartegen zijn tot op zekere hoogte mogelijk, maar de kosten ervan reduceren het rendement aanzienlijk.
 • Grote liquiditeit:
  Aandelenmarkten zijn enorm liquide en dat is natuurlijk een voordeel. Je kunt eruit stappen wanneer je wilt. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. In tijden van grote onrust kan het moeilijk zijn om kopers te vinden voor jouw aandelen. Daarom werken beschermende "stops" niet altijd. Eruit stappen kost je dan haven en goed.
 • Diversificatie:
  Een ander groot voordeel is het grote aanbod op de aandelenmarkten. Alle bedrijfssectoren zijn vertegenwoordigd en praktisch alle aandelenmarkten ter wereld zijn tegenwoordig toegankelijk. Gebruikersvriendelijke apps nemen je aan de hand. Wel is er nu sprake van een zekere gamification van het beleggen dat sterke schouders vergt.
 • Lage drempel:
  Handelen in aandelen is tegenwoordig zeer goedkoop of zelfs gratis. Vaak is er zelfs geen minimale orderomvang.

Zo, hoe valt de vergelijking tussen beleggen in vastgoed crowdfunding of aandelen dan uit?

Aandelen winnen het (nog) van crowdfunding op het gebied van liquiditeit en diversiteit. Beleggen in aandelen vergt echter grotere deskundigheid en veel hogere tolerantie tegen verliezen. Beleggen in stabiel vastgoed via crowdfunding geeft rust door het lage risico en de begeleidende rol van het crowdfunding platform, gekoppeld een aantrekkelijk rendement.