Met duidelijk gemengde gevoelens kijken wij terug op het afgelopen jaar. Voor velen is 2020 helaas een moeilijk jaar gebleken, zowel op het persoonlijke als zakelijke vlak. Deze covid-19 pandemie heeft aangetoond dat ook bedrijven en instellingen niet immuun zijn. Geruststellend is echter dat moeilijke tijden ook het beste in ons boven halen. De zorgsector is daarvan een goed voorbeeld, maar ook de flexibiliteit en slagkracht van ondernemers.

Crowdfunding weerstaat Covid

Crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl komt sterker uit de crisis

Ook aan ons crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl is de corona crisis natuurlijk niet ongemerkt voorbij gegaan. In het voorjaar is voor het eerst in ons 10-jarig bestaan de positieve groeitrend doorbroken. Dat was gelukkig maar voor korte duur. Zo hebben wij nu zelfs de mijlpaal van € 250 miljoen via ons geïnvesteerd vermogen bereikt. Update per 31-10-2022: inmiddels is er al meer dan € 460 miljoen geïnvesteerd. Daar hebben wij wel een extra tandje voor moeten bijzetten:

 • Institutionele beleggers:

  Zo zijn wij een samenwerkingsverband aangegaan met CrossLend, een Europees platform voor de digitale markt dat kredietverstrekkers zoals Geldvoorelkaar.nl en institutionele beleggers met elkaar verbindt. Hierdoor heeft zich recentelijk een Europese institutionele investeerder gekoppeld aan Geldvoorelkaar.nl. Dat was trouwens ook een voorwaarde voor het verstrekken van leningen met overheidsgarantie onder de BMKB-C regeling, iets waartoe wij nu dan ook gemachtigd zijn.

 • Strategische samenwerking:

  Bestaande samenwerkingsverbanden met accountants, kredietadviseurs zoals Credion en andere franchiseorganisaties op het gebied van financieren zijn verder uitgediept. Zeker bij MKB bedrijven bestaat de behoefte aan maatwerk. Vaak wordt hierbij een combinatie financieringsoplossingen aangeboden, waaraan meerdere financieringspartijen deelnemen. Daarmee is ons platform voor steeds meer bedrijven een 1-stop shop geworden.

 • Beleggers community:

  Veel aandacht is geschonken aan het opbouwen en onderhouden van onze investeerders community. Bewustmaking van zakelijke crowdfunding onder beleggers en vermogensbeheerders behoort tot onze prioriteiten. Ondanks de snelle groei zijn nog steeds te weinig beleggers op de hoogte van het aantrekkelijk rendement dat via ons investeringsplatform gehaald kan worden.

 • Nieuwe website en dashboard:

  Onze belangrijkste functie, het bijeenbrengen van marktpartijen op het gebied van financieringen, hebben wij verder gestroomlijnd. Dat hebben wij gedaan door onze website volledig te vernieuwen en beleggers een overzichtelijk dashboard ter beschikking te stellen. Ook kunnen wij investeringsprojecten van MKB-ondernemers en vastgoedbeleggers steeds sneller screenen en classificeren. Dat alles maakt de presentatie van de projecten overzichtelijker en transparanter, waardoor beleggers verantwoord kunnen kiezen, spreiden en monitoren.

Loon naar werken: Geldvoorelkaar.nl wint de Gouden Stier als beste crowdfunding platform

De door ons doorgevoerde verbeteringen zijn ook opgemerkt door de jury die Gouden Stier-awards uitreiken voor beleggingsproducten en -diensten die zich in de afgelopen periode op positieve wijze hebben onderscheiden voor particuliere beleggers.

Zo hebben zij de prijs voor het beste crowdfunding platform van het jaar uitgereikt aan Geldvoorelkaar.nl. Ons platform bevestigde daarmee de status als marktleider in een lastig jaar, zo oordeelde de jury. De combinatie van flexibiliteit in crisistijd en een geslaagde verbouwing van het online platform gaf de doorslag bij de jury.

Het winnen van de IEX Gouden Stier is voor ons de kers op de taart na een jaar van hard werken aan de optimalisering van onze service.

Crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl verwacht een voorspoedig 2021

In december vorig jaar zagen wij al onze verwachtingen voor het nieuwe jaar bevestigd. Door een record omzet bereikten wij de belangrijke mijlpaal van € 250 miljoen geïnvesteerd vermogen, verspreid over meer dan 1700 bedrijfsfinancieringen. (Update per 31-10-2022: nu al meer dan 2160 financieringen) Dat belooft veel goeds voor de toekomst, temeer daar zakelijke crowdfunding nog steeds een relatief onbekend fenomeen is. Dat betekent namelijk dat er nog een enorm marktpotentieel beschikbaar is, versterkt door gunstige marktomstandigheden:

 • veel beleggers zoeken goed rendement buiten risicovolle aandelenmarkten en depositorekeningen zonder rentevergoeding
 • banken blijven terughoudend, zeker ten aanzien van MKB bedrijven
 • nieuwe regelgeving staat crowdfunding toe binnen de Europese Gemeenschap, waardoor beleggen over de grens nu mogelijk is. Interessant vooral voor buitenlandse beleggers die willen investeren in ons stabiele land.
 • ook institutionele beleggers omarmen crowdfunding

Al deze positieve factoren stellen ons steeds beter in staat om een belangrijke rol te spelen in de ondersteuning van de lokale economie. Zo blijkt de Covid crisis slechts een tijdelijk dempend effect te hebben gehad op de positieve groeitrend van crowdfunding. Wij zijn verbaasd over de snelheid waarmee de markt weer terugveert en wij zien de toekomst van crowdfunding dan ook met zeer veel vertrouwen tegemoet.