Wanneer heeft zakelijk bloggen zin?

Zakelijk bloggen kan in veel situaties zinvol zijn, vooral als onderdeel van een algehele contentmarketingstrategie. Hier zijn de 4 hoofdredenen die zakelijk bloggen zinvol maken:

 • Informatieverschaffing: Bloggen stelt je in staat om je kennis en expertise te delen met je doelgroep. Cruciaal daarbij is dat die informatie ook relevant voor hen is. Helpt jouw informatie bij het oplossen van hun problemen en uitdagingen? Raakt het hun wensen en behoeften? Kortom, wat is jouw toegevoegde waarde?
 • Vertrouwen opbouwen: Door waardevolle en informatieve inhoud te creëren, positioneer je jezelf en je bedrijf als thought leaders in je branche. Dit kan helpen om het vertrouwen van je doelgroep op te bouwen. Natuurlijk is het consistent publiceren van kwalitatieve blogs ook goed voor de reputatie en merkbekendheid van je onderneming. Het helpt om top-of-mind te blijven bij je doelgroep en hun betrokkenheid te stimuleren. Blogs bieden de mogelijkheid om in gesprek te gaan met je lezers door middel van reacties, discussies en sociale media. Dit kan waardevolle inzichten en feedback opleveren, evenals het opbouwen van een community rondom je merk.
 • Websitebezoekers aantrekken: Blogs kunnen dienen als een manier om verkeer naar je website te leiden. Belangrijk hierbij is ook de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het regelmatig publiceren van blogs met relevante zoekwoorden en waardevolle inhoud kan je positie in zoekmachines verbeteren. Het kan je helpen om organisch verkeer naar je website te trekken en je online zichtbaarheid te vergroten.
 • Leadgeneratie en conversie: Bloggen kan helpen bij het genereren van leads voor je bedrijf. Door links naar relevante producten, diensten of andere inhoud op je website op te nemen, kun je geïnteresseerde lezers omzetten in websitebezoekers en potentiële klanten. Door waardevolle inhoud te bieden en call-to-actions (CTA's) toe te voegen, zoals het aanbieden van een gratis e-book of het inschrijven op een nieuwsbrief, kun je bezoekers stimuleren om hun contactgegevens achter te laten en zo potentiële leads te verzamelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat zakelijk bloggen tijd, inspanning en consistentie vereist. Het succes ervan hangt af van het begrijpen van je doelgroep, het bieden van waardevolle inhoud en het promoten van je blogs via verschillende kanalen.

 

 

Wanneer heeft zakelijk bloggen geen zin?

Hoewel zakelijk bloggen over het algemeen een waardevolle marketingstrategie kan zijn, zijn er enkele situaties waarin het mogelijk geen zin heeft of minder effectief kan zijn. Hier zijn een paar situaties waarin zakelijk bloggen mogelijk minder zinvol is:

 • Ontbreken van doelgroep: Als je geen duidelijk gedefinieerde doelgroep hebt of als je niet zeker weet wie je wilt bereiken met je blog, kan het moeilijk zijn om waardevolle inhoud te produceren die aansluit bij de behoeften en interesses van je publiek. In dat geval is het belangrijk om eerst je doelgroep te identificeren voordat je begint met bloggen.
 • Beperkte tijd en middelen: Bloggen vereist tijd, middelen en expertise. Als je bedrijf niet de nodige middelen heeft om regelmatig hoogwaardige inhoud te produceren en te promoten, kan het bloggen een te grote last worden. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je capaciteiten en prioriteiten te stellen op basis van wat haalbaar is binnen de beschikbare middelen.
 • Geen duidelijk doel: Voordat je begint met bloggen, is het belangrijk om je doelen en verwachtingen te definiëren. Als je geen specifieke doelstellingen hebt, zoals het vergroten van de merkbekendheid, het genereren van leads of het stimuleren van de verkoop, kan het moeilijk zijn om de effectiviteit van je inspanningen te meten. Het is belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met je blog en hoe je succes zult meten.
 • Oververzadigde markt: Als je opereert in een industrie waarin al veel blogs en inhoud beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om op te vallen en je te onderscheiden van de concurrentie. Het vereist een zorgvuldige strategie, diepgaande kennis en unieke inhoud om op te vallen in een oververzadigde markt. Als je niet zeker bent van je vermogen om je te onderscheiden, moet je wellicht andere marketingkanalen overwegen of je focus verleggen.

Het is belangrijk om te onthouden dat zakelijk bloggen niet de enige effectieve marketingstrategie is. Er zijn verschillende andere kanalen en tactieken die je kunt verkennen, afhankelijk van je bedrijfsdoelen, doelgroep en middelen. Het is altijd verstandig om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van je specifieke situatie en behoeften.

Zakelijk bloggen heeft wel zin, maar mijn tijd en middelen zijn beperkt

Hier zijn een paar suggesties om je te helpen:

 • Volg een professionele blogcursus: Heb je geen of weinig ervaring met bloggen, dan is het zinvol een blogcursus te volgen. Dat bespaart je veel tijd en vergroot de effectiviteit van je inspanningen.
 • Plan je tijd: Maak een content kalender waarin je regelmatig blogs plant. Kies een frequentie die haalbaar is voor jou, bijvoorbeeld één keer per maand of eens per twee weken. Door je tijd vooruit te plannen, kun je je focussen op het creëren van waardevolle inhoud zonder last-minute stress.
 • Hergebruik content: Hergebruik bestaande content om nieuwe blogs te maken. Misschien heb je al interessante artikelen, whitepapers of presentaties die je kunt aanpassen en omzetten in blogs. Dit bespaart tijd en maakt gebruik van de kennis die je al hebt.
 • Werk samen: Overweeg om gastbloggers uit te nodigen om content te leveren. Dit kunnen collega's, experts in jouw vakgebied of zelfs klanten zijn. Gastbloggers kunnen frisse perspectieven bieden en je helpen om regelmatig nieuwe inhoud te publiceren zonder dat dit al je tijd in beslag neemt.
 • Deel verantwoordelijkheden: Als je een team hebt, kun je de verantwoordelijkheden voor het bloggen delen. Wijs verschillende teamleden aan om blogs te schrijven of bij te dragen aan de inhoud. Dit verlicht de druk op één persoon en zorgt voor diversiteit in de content.
 • Beperk de lengte van je blogs: Je hoeft geen lange, uitgebreide blogs te schrijven. Focus op het bieden van waardevolle informatie in beknopte vorm. Korte en goed geschreven blogs kunnen ook effectief zijn en minder tijd in beslag nemen.
 • Plan efficiënt: Maak gebruik van tools voor het plannen en automatiseren van je blogs, zoals content beheersystemen of social media planningstools. Dit helpt je bij het organiseren en publiceren van je inhoud op een efficiënte manier.
 • Gebruik multimedia: Niet alle blogs hoeven alleen tekst te zijn. Overweeg het gebruik van afbeeldingen, video's, infographics of podcasts om je boodschap over te brengen. Dit kan de diversiteit en aantrekkelijkheid van je blog vergroten.
 • Zet kunstmatige intelligentie in (AI): Denk bijvoorbeeld aan ChatGPT-4, een chatbot-prototype gebaseerd op het taalmodel GPT-4. Het gebruikt AI-technologie om mensachtige tekst te produceren, en vertegenwoordigt OpenAI's nieuwste en meest geavanceerde AI-systeem.
 • Promoot je blog: Besteed tijd aan het promoten van je blogs op sociale media, in nieuwsbrieven of via andere marketingkanalen. Zelfs de beste inhoud heeft weinig impact als het niet wordt gedeeld met je doelgroep.

Onthoud dat consistentie en kwaliteit belangrijk zijn bij zakelijk bloggen. Liever regelmatig hoogwaardige inhoud publiceren, zelfs in kleinere hoeveelheden, dan sporadisch en onregelmatig bloggen. Met deze benaderingen kun je de voordelen van zakelijk bloggen benutten zonder je tijd en middelen te overbelasten.

Geheel of gedeeltelijk uitbesteden

Hulp van buitenaf is beschikbaar. Er zijn genoeg specialisten die je kunnen helpen bij het creëren van content. Ook wij kunnen je begeleiding geven bij het bloggen en publiceren van je blogs. Bekijk daarvoor onze publicatieservice. Heb je tenslotte zelf helemaal geen tijd om te bloggen, dan is er voor jou onze zeer concurrerende blogservice.