shutterstock_71149627De meeste mensen die bij mij op spreekuur komen hebben last van stressgerelateerde klachten.

Daarom wil ik vandaag inzoomen op stress: wat doet dit met je medewerker en wat deze zou kunnen doen om hier van af te komen?

Wanneer je gestrest bent zul je merken dat er langzaam een aantal klachten ontstaan. Van de stress zelf heb je vaak niet zoveel last. Het zijn vooral de klachten die je van stress krijgt waar je van af wilt. Typische stress klachten zijn:signalen

shutterstock_113753881Er zijn lichte stressklachten en zwaardere stressklachten. Lichte klachten beginnen vaak in een vroeg stadium. Denk hierbij aan: moeheid, spierpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, piekeren, prikkelbaar, concentratie verlies, meer fouten maken of snauwerig worden. De zware stressklachten ontstaan vaak als het al langer speelt en uiten zich wanneer je te lang onder stress staat. Hierbij kun je denken aan: hartkloppingen, motivatiegebrek, vergeetachtigheid, sociale contacten uit de weg gaan. Eigenlijk is het een mooi mechanisme van je lijf. Zegt je medewerker geen nee tegen stress, dan doet je lichaam of psyche dat wel voor je! Dit doet je lichaam of psyche door het afgeven van signalen. Deze signalen labelen we vaak als klachten.

Methode:

Om weer snel uit de negatieve spiraal te komen en weer energie op te doen is het van belang voor je medeweker om te weten waaraan hij energie kwijt raakt en wat hem weer energie geeft. Door dit af te wisselen krijgt het lichaam de kans te herstellen! Dit is de snelste manier om jezelf weer in balans te brengen. Om een gestreste of overspannen medewerker weer ontspannen te krijgen gebruik ik de RELAX methode.

De RELAX methode bestaat uit 5 stappen. RELAX staat voor:

       Realiteit       (In hoeverre ben je uit balans. Doe de stresstest)
       Energie        (Hoe bouw je weer energie op? technieken voor slapen, ontspannen en herstel)
       Leren           (Leren herkennen van stress, de oorzaken en leren omgaan met stress)
       Actie             (Toepassen van de geleerde technieken in de praktijk door middel van actie)
 relaXfactor        (Heb jij de relaxfactor? Zet regelmatig een X door je agenda en evalueer! Je kent de valkuilen van stress en technieken om relaxed te blijven ongeacht de situatie)

Wanneer je meer over deze methode wilt weten kun je het gratis Eboek downloaden "actief aan het werk met stress" dat ik heb geschreven voor medewerkers die overwerkt of overspannen zijn. Hierin leg ik de RELAX methode uit en de eerste stappen van deze methode. Ben je meer visueel ingesteld dan kun je ook gratis de eerste twee sessies van het online programma volgen.

www.actiefaanhetwerk.nl

shutterstock_112696078

 
 
 
 
 
Verwante publicaties:

 
 
Categorie Organisatie Advies