Uitdagingen hebben, klantgericht samenwerken, iets zinvols bijdragen, iets doen wat je belangrijk vindt, je talenten inzetten, aansluiten bij jouw motivatiebronnen. Belangrijke ingrediënten om met plezier te werken. Maar de invulling is voor iedereen anders.

Als je 4 dagen in de week veel energie krijgt van het werk dat je doet en de tijd voorbij vliegt, dan zit je op het juiste pad. Zo niet en het ”moeten” overheerst (Je moet naar die vergadering, je moet die medewerker helpen, je moet die functioneringsgesprekken voeren, je moet overwerken, je moet alle mails op tijd beantwoorden etc. etc. etc.), dan is actie nodig om veranderingen te bewerkstelligen. Maar hoe ga je te werk?

Het model waarmee we werken

plezier in je werk

Het gaat erom jouw binnenwereld (wie je bent en waar je van houdt) concreet vorm en inhoud te geven en af te stemmen op de buitenwereld (wat heeft de wereld nodig en waar iemand bereid is voor te betalen).

Weet jij wat op dit moment

  • jouw belangrijkste motivatiebronnen zijn?
  • jouw kernkwaliteiten zijn?
  • wat jou veel energie geeft?

Als jij denkt: “huhh, lekker belangrijk”, denk dan nog een keer.

Wat is mijn bijdrage om jou meer plezier in je werk te bieden?

Als  de energie verdwijnt, dan help ik je om te onderzoeken waar dat aan ligt. Vaak ben je je niet bewust van de oorzaken van het “lekken” van je energie want deze zijn niet zichtbaar of tastbaar. En als je ergens niet van bewust bent, kan je er ook niets aan doen.

Ik stel vragen om te ontdekken welke gedachten jouw plezier verminderen. Na  bewustwording van jouw (onbewuste) belemmerende gedachten, onderzoeken we wat je nodig hebt om meer plezier aan je werk te beleven.

Dat betekent of je buitenwereld veranderen of je bewust worden van je binnenwereld. Je begint met de laatste stap en indien nodig ga je kijken of je de buitenwereld naar je hand kan zetten.

Mijn eigen ervaringen.

Na een lange zoektocht heb ik uiteindelijk van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben Register Accountant geworden na een studie van 8 jaar, maar kwam er vrij snel achter dat daar mijn hart niet lag. Daarna was ik sales manager van een IT bedrijf, waar ik door bonussen een meer dan uitstekend inkomen verdiende. De cultuur ging me tegenstaan en ik nam ontslag om voor mezelf te beginnen. Ik wilde het beste uit mensen en organisaties halen. Die drijfveer was sterker dan de onzekerheid en de grote risico’s (de schatkist raakte behoorlijk leeg) die ik liep. Mijn eerste klant was een onderneming, die marketing informatie systemen verkocht, waarvan de directeur de kwaliteit van leven van alle medewerkers centraal stelde. Ik voelde me als een vis in het water.

Ik zit nog wel eens te mijmeren wat er gebeurd zou zijn als ik die stap 15 jaar eerder genomen had.

Wat zeggen anderen over mijn bijdrage?

In 2015 merkten twee vennoten van een accountantskantoor, dat hun plezier in het werk afgenomen was. We hebben een dag met elkaar doorgebracht om hun antwoord te vinden op de vraag: Wat is nodig om weer te genieten van ons werk? Nu, drie jaar, later spat de energie er nog steeds vanaf, hebben ze een mooi nieuw pand betrokken en gaat het hun zakelijk goed.

Zij beschrijven hoe zij mijn bijdrage ervaren hebben:

  • Nico kan goed luisteren, doorvragen en de vinger op de zere plek leggen. Wat wil je nou echt?
  • Nico is deskundig. Door zijn ervaringen en kennis weet hij wat er in de markt speelt. En kan hij praktijkvoorbeelden noemen. Gecombineerd met theoretische modellen uit de vakliteratuur.
  • Het begeleiden van het proces. Niet alleen op niveau van de directie, maar ook in samenwerking met de rest van het team. Heel plezierig en zinvol.
  • We kregen energie van elkaar en we inspireerden elkaar.

Wat ga jij doen om meer plezier aan je werk te beleven?

Zonder actie geen resultaten. Heb je geen of weinig plezier in je werk, doe zoals deze vennoten, pak de telefoon en bel me (0643029853). We hebben dan een verkennend en onderzoekend gesprek met als kernvraag: Staat jouw ladder nog tegen de juiste muur? En zo niet, wat is ervoor nodig dat jij het 4 dagen per week enorm naar jouw zin hebt en volledig in jouw kracht staat.

 
 
Verwante publicaties:

 
 
Categorie Organisatie Advies