Waar ondernemers geen tekort aan hebben is dadendrang. Er worden constant plannen gesmeed om de onderneming verder vooruit te helpen. Vaak zoveel plannen dat de praktische uitvoerbaarheid stuit op allerlei obstakels. Een belangrijk obstakel kan de financiering zijn. Sinds de opkomst van zakelijke crowdfunding echter zijn de financieringsmogelijkheden van ondernemers sterk toegenomen.

MKB ondernemers kunnen nu naast of in plaats van de gebruikelijke traditionele financieringsmogelijkheden, ook gebruik maken van de beleggingsinteresse van het grote publiek, de "crowd". Dit interessante alternatief is mogelijk gemaakt door onder meer Geldvoorelkaar.nl, die als eerste professioneel crowdfundingplatform in Nederland op een innoverende manier vraag en aanbod op de kapitaalmarkt heeft samengebracht.

Geldvoorelkaar.nl heeft een gebruikersvriendelijk kredietaanvraagproces. Op haar website brengt zij de kredietaanvragen overzichtelijk bijeen, waardoor beleggers een ruime keuze hebben uit projecten die voor investeren open staan.  Zo kunnen MKB bedrijven, vastgoedondernemers, franchisenemers, binnenvaartschippers en vele andere bedrijven hun plannen verwezenlijken met de hulp van de "crowd".

Daarmee speelt zij een belangrijke rol in de groei van MKB bedrijven en de ontwikkeling van vastgoed. Zij stelt bovendien beleggers in staat om op een verantwoorde wijze aantrekkelijke rendementen te maken. Projecten worden vooraf grondig gescreend en beoordeeld op zowel financiële als commerciële levensvatbaarheid. Risico's worden adequaat afgedekt, waardoor de belangen van beleggers optimaal geborgd zijn.
 
zakelijke crowdfunding

Maar wat maakt crowdfunding nog meer zo aantrekkelijk voor de ondernemer?

Het grootse voordeel van zakelijke crowdfunding hebben wij al gezien. Het is een flexibele alternatieve financieringsbron die ondernemers in staat stelt hun plannen te verwezenlijken. In veel gevallen zelfs de enige financieringsmogelijkheid. Banken geven namelijk niet thuis, wanneer een krediet voor hen commercieel niet interessant is (te klein) of door regelgeving te complex.

Er zijn nog meer voordelen te noemen, die mede verklaren waarom zakelijke crowdfunding zo populair is onder ondernemers:

  • Snelheid: een professioneel crowdfundingsplatform als Geldvoorelkaar.nl is slagvaardig en kan zeer snel uitsluitsel geven over de haalbaarheid van de financieringsaanvraag. Banken daarentegen hebben veel meer tijd nodig. Bij een crowdfundingplatform is de doorlooptijd kort, sommige garanderen zelfs binnen 48 uur een beoordeling. De meesten komen binnen één week met het oordeel. Eenmaal goedgekeurd, worden leningen door de grote vraag snel volgeschreven. Het belang hiervan is groot en in sommige gevallen doorslaggevend. Denk bijvoorbeeld aan vastgoeddeals op een oververhitte markt.
  • Flexibiliteit: in overleg met het team van het crowdfundingplatform bepaal jezelf de omvang, rente en looptijd van je krediet. Dat krediet kan eventueel ook gelaagd zijn wanneer het gecombineerd wordt met andere kredietvormen. Banken zijn niet erg flexibel. Een bancair krediet is meer een dictaat.
  • Professioneel klankbord: het crowdfunding platform wordt gezien als een ervaren gesprekpartner, die snel kan schakelen en die begrijpt wat er in ondernemingen speelt. Het kan dus zeer zinvol zijn om je zakenplan te laten doorlichten. Er worden ongetwijfeld vragen gesteld waaraan je zelf nog niet aan gedacht hebt.
  • Gratis reclame: het crowdfunding proces zorgt voor zichtbaarheid bij duizenden investeerders en potentiële klanten. Via de website van het crowdfunding platform, haar social media kanalen en de duizenden aangesloten beleggers wordt de financieringsaanvraag van het bedrijf onder de aandacht gebracht.
  • Feedback van de crowd: een crowdfunding campagne is een zeer goede manier om terugkoppeling van het publiek te krijgen. Hun investeringsbereidheid is een goede indicatie over de slagingskans van je zakenplan. Zien zij het zitten dan is natuurlijk de kans zeer groot dat ook klanten positief zullen zijn.
  • Investeerders als ambassadeurs: veel investeerders raken betrokken bij de onderneming en zullen hun ervaringen graag delen met hun achterban.
  • Extra klanten: niet zelden worden je beleggers ook trouwe klanten en dat draagt uiteraard weer bij aan je succes.
  • Combinatiemogelijkheden: crowdfunding kan soepel worden gecombineerd met andere financieringsvormen. Het crowdfundingplatform zorgt voor maatwerk financieringsoplossingen. Zo wordt crowdfunding vaak ook ingezet als een opstap naar een langdurige financiering. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed in de (ver)bouwfase: een overbruggingsfinanciering wordt later omgezet in een langjarige hypothecaire lening.

Gezien deze vele voordelen, is het geen verrassing dat de crowdfundingmarkt enorm snel groeit en jaar na jaar records breekt. Financieren met crowdfunding is dan ook meer dan alleen maar geld ophalen. Er ontstaat een wisselwerking met de crowdfunding community.

Geldvoorelkaar.nl is al sinds 2010 online en gespecialiseerd in zakelijke financieringen en heeft al meer dan 300 miljoen euro bij de "crowd" opgehaald. Update per 4-11-2022: inmiddels is de genoemde € 300 miljoen gegroeid tot boven de € 460 miljoen, verdeeld over 2167 succesvolle campagnes. Dat feit en onze werkwijze heeft ons veel erkenning opgeleverd. Ook dit jaar zijn wij weer bekroond als beste crowdfundingsplatform van Nederland. Neem gerust contact met ons op over de financieringsmogelijkheden van je bedrijf.