Bied het ‘bank referral scheme’ ook in Nederland de oplossing

Het zogeheten “bank referral scheme” is per 1 november 2016 van start gegaan in Engeland. Dit betekent dat de 9 grootste banken in Engeland ondersteuning moeten gaan bieden aan het MKB wanneer zij worden afgewezen bij een financieringsaanvraag. De banken zijn vanaf 1 november verplicht deze groep door te verwijzen naar alternatieve vormen van financiering.

Uit onderzoek in Engeland is gebleken dat 26% van de MKB ondernemingen, die aanklopte voor financiering, afgewezen werd. Slechts 3% van de ondernemingen is na afwijzing ondersteund en doorverwezen naar andere soorten van financiering.

De Britse minister van financiën gaf aan dat de Britse MKB ondernemingen de ruggengraat van de Britse economie vormen. Echter is een afwijzing van de bank veelal het eindstation in de zoektocht van MKB ondernemingen naar een financiering. De bedoeling is dat het bank referral scheme ervoor moet zorgen dat een afwijzing van de bank niet langer een eindpunt betekent voor deze ondernemingen.

Nederland Ook in Nederland wordt een aanzienlijk deel van de financieringsaanvragen door het MKB door de banken afgewezen. In 2015 werd in Nederland naar schatting minimaal 25% van de financieringsaanvragen van het MKB door de bank afgewezen.

Op dit moment wordt er nog geen discussie gevoerd over het doorverwijzen van MKB’ers door banken naar match makende platformen. Wel zijn er banken die samenwerkingen sluiten met specifieke alternatieve financiers. Om de slagingskansen van ondernemingen in het MKB de komende jaren te vergroten zou het bank referral scheme ook in Nederland in overweging genomen moeten worden.

Door: John Brands – KUBUS Doetinchem Bron: Fundwijzer

 
 
 
 
 
Verwante artikelen van Wim van de Ven:

 
Categorie Juridisch Advies