ERP programmaJe hebt als ondernemer vast weleens gehoord van Enterprise Resource Planning (ERP) software.

Een ERP systeem is software dat de bedrijfsprocessen binnen de onderneming ondersteunt en dat heeft meerdere voordelen. Je kunt het systeem het beste zien als de spin in het web van een organisatie.

Er zijn verschillende aanbieders op de markt, in verschillende prijscategorieën. Maar wat is de toegevoegde waarde van zo’n systeem voor je organisatie en waarom is het de investering meer dan waard? In dit blog leggen wij vijf redenen uit waarom je onderneming een ERP programma moet hebben.

1. Verhoogt effectiviteit

ERP software ondersteunt de diverse bedrijfsprocessen binnen een bedrijf. Een ERP programma bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal samenkomen binnen het systeem. Doordat het uit verschillende componenten bestaat, krijg je als ondernemer een optimaal beeld hoe het bedrijf presteert. Op elk gewenst moment heb je inzicht in de processen. Als ondernemer is het belangrijk dat je inzicht hebt in de bedrijfsprocessen omdat dit aantoont waar verbeterpunten liggen binnen de verschillende afdelingen van de onderneming. Dit biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de workflow te optimaliseren, wat uiteindelijk zorgt voor een verhoogde effectiviteit en efficiëntie van werknemers.

2. Verlaagt bedrijfskosten

Het inzicht in de bedrijfsprocessen en de verhoogde effectiviteit en efficiëntie binnen de organisatie brengt als voordeel met zich mee dat het de bedrijfskosten verlaagd. Doordat je beter inzicht hebt in de bedrijfsprocessen weet je precies wat er op elk niveau in de organisatie gebeurt. Je krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in de voorraad waardoor de afdeling inkoop gerichter en beter kunnen inkopen, en dat verlaagt de opslagkosten.

3. Alles op één plaats

Een ERP systeem bestaat uit meerdere componenten die in het systeem samenkomen. Alle bedrijfsgegevens van de verschillende afdelingen binnen de organisatie staan centraal op één plaats en zijn toegankelijk voor de werknemers. Voordeel hiervan is dat je niet meer met verschillende systemen hoeft te werken. Als je voor een online ERP kiest, heeft het nog een ander voordeel: het systeem is altijd en overal toegankelijk. Ideaal als het bedrijf meerdere vestigingen heeft. Tegenwoordig bieden steeds meer aanbieders de mogelijkheid om mobiel te werken. Medewerkers kunnen allemaal in hetzelfde systeem werken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding en mobiel, tablet of computer, en iedereen kan aan de slag.

4. Integratie softwarepakketten

Misschien werk je binnen de organisatie al met een CRM programma en andere software zoals een boekhoudprogramma of facturatiesysteem. Al deze verschillende software kan geïntegreerd worden in het ERP-programma. Hierdoor worden niet alleen de interne bedrijfsprocessen in kaart gebracht, maar ook de externe processen. Dit verbetert de communicatie en samenwerking met onder meer de leveranciers en klanten.

5. Verbeterde interne communicatie

Naast de bedrijfsprocessen wordt ook de interne communicatie verbeterd. Voorheen werkten diverse afdeling in een organisatie meer naast elkaar, met een ERP-programma werken afdelingen met elkaar. Werknemers hoeven niet langer te wachten op collega’s tot zij informatie krijgen. Doordat iedereen in hetzelfde systeem werkt, heeft iedereen toegang tot meer informatie. En de informatie is altijd up-to-date omdat alle systemen op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor wordt de communicatie tussen de verschillende afdelingen verbeterd en kan iedereen z’n werk optimaal doen.

 
 
 

Verwante artikelen:

 
Categorie Financieel Advies