Wat speelt er op de arbeidsmarkt?

Waar hebben we het bij de inrichting van de arbeidsmarkt over?  De discussie over werk wordt vooral gevoerd in termen van ‘vast’, ‘flex’ en ‘zzp’. Dat lijkt wat beperkt: de ontwikkeling van zzp‘ers kent een eigen dynamiek. De ontwikkeling van nieuwe businessmodellen is vooral gericht op het vinden van tijdelijke netwerkstructuren om tot oplossingen van complexe problemen te komen.
 
innovatie op de arbeidsmarkt
 
Daarom is het handig om, in ieder context (loondienst; zelfstandig ondernemer) zelfstandig te kunnen handelen. Wat is er immers aan de hand? Het tempo van veranderingen neemt toe. Wat betekent dat voor een loopbaan?

Waar moet ik op letten?

Bij vragen in de orde van ‘wie ben ik, wat wil ik etc is er maar één die het antwoord kan geven: dat ben jezelf. Het is daarbij reëel te veronderstellen dat er fundamentele wijzigingen op de arbeidsmarkt zullen plaatsvinden. Je huidige plek op die arbeidsmarkt wordt anders: dat betekent dat je expertise waarschijnlijk minder belangrijk zal worden, maar dat steeds meer nadruk zal komen te liggen op je vaardigheden en talenten.

Hoe kan ik mij voorbereiden op innovatie op de arbeidsmarkt?

Op de huidige arbeidsmarkt zijn er weliswaar veel mogelijkheden, maar er vindt ook een verandering van de arbeidsmarkt plaats. Kaplan  laat zien dat ongeveer de helft van de banen in de Verenigde Staten als gevolg van kunstmatige intelligentie zal verdwijnen of fundamenteel zal veranderen. Kaplan laat zien dat waarde per medewerker bij Walmart (grootste supermarkt in Amerika) 25% is van de waarde die een medewerker bij Amazon genereert. Hoeveel mensen zijn er dan nog nodig? Er is daarbij een verschil tussen domeinen. Je kunt echter wel stellen dat je je beter in alle domeinen kunt voorbereiden op wijzigingen in je professionele profiel: wat moet je kennen en kunnen en hoe bereid je voor op die veranderende werkomgeving?

Ook in een digitale wereld kun je je eigen toekomst zelf mede vorm  geven.  Er zijn drie ontwikkelingen: mensen die zich verbeteren in het kunnen omgaan met een digitale werkomgeving, mensen die die digitale werkomgeving inrichten (superspecialisten) en mensen die de digitale werkomgeving verder ontwikkelen en zorgen voor innovaties. De rest heeft een probleem.

Vooral bij de huidige arbeidsmarkt heb je te maken met veel (onvoorspelbare) variabelen. De enige manier om hiermee om te gaan is voortdurend interpreteren, al doende te leren, kijken wat er gebeurt en voortdurend bij te sturen. De uitkomst van dit soort problemen hangt af van intelligentie, inzet en doorzettingsvermogen. Dit vereist inzicht in hoe je je tot de wereld en tot anderen verhoudt, hoe je in de wereld staat en je visie op het leven dat je wilt leven.
 
Literatuur

  • Davenport, T.H. en J. Kirby. (2016). Only human sneed apply. Winners and losers in the age of smart machines. New York: Haper Business
  • Kaplan, J. (2015). Humans need not apply.  A guide to wealth and work in the age of artificial intelligence.  Yale University Press
  • Woldendorp, H. en T. Woldendorp. (2019). De start-up professional. Ondernemen als loopbaanstrategie. Amsterdam: SWP