Nog niet zo gek lang geleden was het ondenkbaar dat een projectontwikkelaar in luttele tijd honderdduizenden euro's kon ophalen van onbekende investeerders. En dan ook nog zonder direct onderzoek ter plaatse en een spervuur van vragen. Nu gebeurt dat dagelijks via online crowdfunding platforms. Mondiaal gezien is vastgoed crowdfunding in een snel tempo uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Het jaarlijkse groeipercentage in Nederland ligt zelfs rond de 30%!

Het ziet ernaar uit dat aan deze groeitrend van de laatste jaren voorlopig geen einde zal komen. Banken blijken namelijk voor vastgoedleningen tussen € 5 miljoen en € 20 miljoen weinig interesse te hebben en ook de groeiende vraag naar alternatieve investeringsmogelijkheden draagt veel bij aan deze groeitrend. Het komt erop neer dat zakelijke crowdfunding elke 2 jaar bijna verdubbeld.
 
vastgoedinvesteerders

Hoe effenen de crowdfunding platforms de weg voor vastgoedinvesteerders?

Beleggen in vastgoed via crowdfunding betekent dat je zelf geen voetenwerk hoeft te doen. De crowdfunding platforms selecteren uit het ruime aanbod alleen de levensvatbare projecten met een beperkt risico. Zij controleren en begeleiden de projecten en ook beheren zij de geldstromen.

Vergelijk je dat met de doe-het-zelf variant, dan besparen de platforms je veel kopzorgen. Je hoeft nu zelf geen ervaren vastgoedexpert te zijn. Eventuele renovatie, onderhoud en beheer is iemand anders z'n zorg.

Veel van het "huiswerk" dat de crowdfunding platforms doen betreft:

 • een gedegen achtergrondonderzoek naar de kennis en ervaring van het projectteam/de ondernemer
 • de evaluatie van de specificaties van het project
 • de vraag waarin het project zich onderscheidt van andere vergelijkbare projecten
 • de levensvatbaarheid van het project. Klopt het zakenplan en de commerciële inschatting die er is gemaakt?
 • hoe het zit met het risicoprofiel van het project. Worden alle risico's wel begrepen en duidelijk naar voren gebracht en hoe is een en ander afgedekt?
 • de bepaling van de meest geëigende financieringsmix
 • de tijdige terugbetalingsmogelijkheden
 • de eventuele financiële betrokkenheid van de teamleden. Hebben zij "skin in the game"?

Wat maakt crowdfunding nog meer zo aantrekkelijk?

 • Laagdrempelig: het succes van de crowdfunding platforms kan niet alleen verklaard worden uit het wegnemen van kopzorgen. Zij zijn een zeer belangrijke schakel gebleken bij het openen van een vastgoedmarkt, die voorheen onbereikbaar was voor kleinere investeerders. De platforms trekken een breed publiek aan voor een groot assortiment van projecten. Zowel de kleine als de grote projecten zoals winkelcentra en kantoorgebouwen komen aan bod.
 • Diversificatie: dat betekent dat investeerders makkelijk kunnen diversifiëren. De hoogte van het te investeren bedrag hoeft nu geen beletsel te zijn. De transparantie is zeer groot. Je weet waar je aan toe bent, en je kunt met kleine bedragen toch meedoen in grote goed renderende projecten.
 • Het gemak: ook wordt het investeren via crowdfunding je erg makkelijk gemaakt. Professionele crowdfunding platforms hebben gebruikersvriendelijke websites, de heel transparant en overzichtelijk de projecten presenteren. De keuze is groot en gediversifieerd. Verschillende risicoprofielen geven daaraan aangepaste rentepercentages en ook de looptijden zijn gevarieerd. Gedurende de looptijd houdt het platform de vinger aan de pols en zorgt voor regelmatige rapportage aan de beleggers.

 

Zijn alle crowdfunding platforms gelijk?

Een professioneel crowdfunding platform weet op een snelle en kosten-efficiënte wijze online te bemiddelen bij de financiering van vastgoedprojecten. Zij ontsluiten interessante markten en zijn in staat de aangeboden projecten goed te screenen en overzichtelijk te presenteren. Er zijn echter meerdere platforms en het is aan de investeerder om het juiste platform te kiezen.

Een transparant platform zoals Geldvoorelkaar.nl laat duidelijk zien hoeveel projecten er met succes gefinancierd zijn:


Bovendien wordt er informatie verschaft over bruto en netto rendementen, vergunningen en keurmerken. Zo heeft Geldvoorelkaar.nl een AFM-vergunning en een ontheffing en het Keurmerk Erkend MKB Financier. Maar misschien wel het belangrijkste is hetgeen de gebruikers van het platform te zeggen hebben over hun ervaringen. Hierdoor krijg je inzicht in de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het platform. Dit soort informatie is cruciaal bij het uitkiezen van het juiste crowdfunding platform.

Er is dus toch nog wat huiswerk te doen voor de investeerder. Twijfel je nog bij de keuze van het juiste platform, neem dan persoonlijk contact op. Goed lopende platforms nemen altijd ruim de tijd voor dit soort contacten. Zij onderkennen het belang van goede meerjarige relaties als geen ander en weten dat vertrouwen de basis vormt voor een goede samenwerking.