Je hebt een mooi vastgoed project dat je met crowdfunding geheel of gedeeltelijk wilt financieren. Wil je daarmee succesvol zijn, dan moet je goed beslagen ten ijs komen. Investeerders in vastgoed crowdfunding willen meer dan alleen blauwe ogen. Zij hebben tal van vragen waarop zij goed onderbouwde antwoorden willen horen, voordat zij hun geld gaan overmaken.

Door crowdfunding is investeren in onroerend goed de laatste jaren steeds meer binnen het bereik gekomen van het grote publiek. Het kennis- en ervaringsniveau is bij dit publiek niet hetzelfde als bij de traditionele grote investeerders. Je kunt bij vastgoed crowdfunding daardoor dus ook vragen verwachten, die de experts als vanzelfsprekend zouden beoordelen.

Het spreekt voor zich dat het financieren van een nieuwe dakkapel niet dezelfde onderbouwing vereist als een financieringsplan voor een kantoorgebouw of winkelcentrum. Bij grote projecten hangt veel af van het team dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project en de commerciële begeleiding ervan. Daar gaat het toch iets meer om de poppetjes en minder om de stenen. Een ervaren team dat zijn sporen meerdere malen verdiend heeft, is meer bepalend voor succes dan de aankoopprijs van het project.
 
vastgoed crowdfunding
 

Vragen die investeerders zouden kunnen (of moeten) stellen:

 • Wat is de achtergrond van de verschillende teamleden?
  Vooral van belang daarbij is de ervaring die zij hebben opgedaan. Hoe lang werken zij al in de vastgoedsector? Wat waren daarbij hun dagelijkse taken?
 • Heeft het team ook de vereiste ervaring met het project dat gefinancierd moet worden? Kennen zij de markt waarop het project betrekking heeft en hebben zij eerder vergelijkbare zakenplannen tot uitvoering gebracht? Kunnen zij een voorbeeld geven uit hun eigen praktijk, met details over aankoopprijs, renovatiekosten, beheerskosten en behaalde rendementen? Kunnen zij ook een voorbeeld geven van hun rapportages over de voortgang van het project? Daar kun je veel uit afleiden.
 • Wat zijn de specificaties van het project en waarin onderscheidt het zich van andere vergelijkbare projecten?
 • Wat is de ontstaansgeschiedenis van het project en hoe is het team ermee verbonden geraakt? Is het team het meest geschikt om dit specifieke project uit te voeren?
 • Hoe ziet het risicoprofiel eruit van het project? Worden alle risico's duidelijk naar voren gebracht en hoe is een en ander afgedekt? Is het niet te mooi om waar te zijn?
 • Vraag om een "veelgestelde vragen" sectie, die ook regelmatig bijgehouden wordt. Ongetwijfeld stellen je mede-investeerders nog vragen waaraan je nog niet gedacht hebt.
 • Heeft het team goede betrouwbare referenties? Zijn zij tevreden over de rapportering, tijdschema's en succesvolle afronding van eerdere projecten, dan geeft dat uiteraard een zeer goede indicatie over de ervaring en betrouwbaarheid van het team.
 • Bij substantiële investeringen kan het zeker de moeite waard zijn om het team ook persoonlijk te ontmoeten. Dergelijke openheid geeft extra inzicht in de professionaliteit en betrouwbaarheid van de betrokkenen.
 • Er wordt door investeerders ook online veel onderzoek gedaan. Hebben de teamleden hun online profilering niet goed op orde, dan is dat niet positief. Is er een goede website, actieve social media kanalen met relevante content?
 • Zit het team ook zelf in het project met eigen geld? Dat soort financiële betrokkenheid is de beste garantie voor een goed gemotiveerd team, dat zich maximaal inzet om van het project een succes te maken. Daarbij is het ook van belang om te weten waar dat geld vandaan komt. Is het eigen geld of ook weer geleend van derden.
 • Kiest het team voor het juiste crowdfunding platform? Een professioneel crowdfunding platform als Geldvoorelkaar.nl screent het project van tevoren grondig. Zij begeleidt het team en helpt natuurlijk bij het promoten van het crowdfundingproject.
 • Waarom zou ik in een crowdfunding project investeren, als ik het vastgoed ook zelf kan kopen?
 • Is het project een goed alternatief voor beleggingen in aandelen of staatsobligaties? Kan het wel dienen als aanvulling op mijn pensioen?

Zou jij nog vragen kunnen verzinnen, waaraan ik niet gedacht heb? Je kunt ze dan hieronder als reactie op dit blog doorgeven. Daarmee stel je mij in staat om de lijst steeds completer maken. Je bijdrage wordt zeer op prijs gesteld!

 

Zie ook in dit verband deze checklist.