Dopamine
Iedereen, echt iedereen is op zoek naar korte of langere momenten van een goed gevoel. Van welzijn, geluk, comfortabel en geborgen zijn. Ons lichaam heeft daar tools voor. De belangrijkste tool is dopamine. Het wordt aangemaakt in de amygdala en waaiert uit in golven langs veel gebieden in het brein. Gebieden als vertrouwen en verlangen, en welbehagen en verwondering…en alles wat daar tussen ligt. We hebben het nodig om een fijn en positief beeld van onszelf te krijgen. Van geluk, van welzijn en je prettig voelen.

Quick fix
De snelste feel good fix is ook de meest gevaarlijke en ongezonde; verdovende middelen. Het vernietigt je, toch snap ik het. Verslaafd aan dopamine. Op zoek naar een goed gevoel.

Herken je het dit?
Tegenwoordig hebben  allemaal onze smartphone binnen handbereik. Hoe vaak check je even of je een mail, een whatsapp of een sms hebt gekregen? Nog vaker check je of je een reactie hebt gekregen op je post op facebook, instragram of twitter, toch? Dat komt omdat een like je een kleine shot dopamine oplevert. Net genoeg om heel even blij te worden, maar ook je verslaving wordt gevoed.

Gezonde manieren om dopamine aan te maken
Als je stil staat bij de dingen waar je een geluksgevoel van krijgt kom je vaak uit op: met je (klein)kinderen spelen, eten met je geliefden, naar een voorstelling gaan, wakker worden naast je geliefde. Ook dat levert je een flinke portie dopamine op.

Een nog heftiger manier
Heftiger wordt het als je je fysiek inspant. Sporten, dansen, sex en muziek maken. Deze inspanningen geven een grote hoeveelheid van het spul af. Het laatste; muziek maken is de winnaar. Hier komt de grootste hoeveelheid dopamine vrij en het snelst bij alle gebieden in het brein die zorgen voor dat heerlijke geluksgevoel waar je zo lekker op leeft.

Het summum
Het allermooiste van al die dopamine in je systeem komt hier tot bloei: in samenwerking met anderen. De verbindende werking van energie die door dopamine ontstaat is het allerbeste te ervaren als je met anderen samen iets doet. Sporten in een team bijvoorbeeld. Ook op het werk, in je team. Maar ook hier wint muziek het. Iedere organisatie  zou dat moeten ervaren. Muziek & het Brein werken perfect samen. Dit is de titel van een interactieve lezing waar de daad bij het woord gevoegd wordt. Ga tot actie over en ervaar het in jouw organisatie.

dopamine

 
 
 
 
Verwante publicaties:

 
Categorie Organisatie Advies