2016: snelste omzetgroei accountancy & administratie in tien jaar tijd

Gepubliceerd op 21 februari 2017 om 14:46, door De Nationale Franchise Gids

 
franchise in accountancy, magazine-franchiseformule-oamkb-2
 

De branche accountancy & administratie profiteert na jaren van krimp weer van de groeiende Nederlandse economie. In 2016 steeg de omzet in de branche met maar liefst 7%, de hoogte omzetgroei in tien jaar tijd. Mede door digitalisering, automatisering en standaardisering kampte de branche jaar op jaar met omzetverliezen. 2016 lijkt echter het keerpunt, de meerderheid van de kantoren zagen hun omzet stijgen.

De branche profiteert van de toenemende bedrijvigheid en investeringsactiviteiten, die samengaan met meer vraag naar financieel en fiscaal advies. Daarnaast hielden prijsverhogingen de omzetten op peil.

De accountant blijft belangrijk voor het mkb ondanks dat de digitalisering en de automatisering een deel van de taken overneemt. Door de digitalisering zal de informatie geheel automatisch worden ingelezen en verwerkt. De rol van de traditionele accountant zal steeds meer verschuiven naar een adviserende rol. De verschillen tussen accountants- en administratiekantoren worden steeds kleiner. Door het automatiseren van de primaire processen zullen accountants zich moeten onderscheiden op basis van reputatie en betrokkenheid. Hier zal de rol als adviseur een essentieel verschil gaan maken tussen accountants.

Toename accountants- en administratiekantoren
Uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids blijkt dat naast de omzet ook het volume in de accountancy & administratie het afgelopen jaar is toegenomen. In 2016 werden er 40 nieuwe franchise accountants- en administratiekantoren in Nederland geopend. Momenteel staat de teller op 295 franchise kantoren.

De grootste formule binnen de branche is KUBUS met 115 franchisevestiging. KUBUS zag het aantal vestigingen het afgelopen jaar met 10 toenemen. De snelst groeiende franchiseformule van het afgelopen jaar is nieuwkomer Eijgen Finance met 17 nieuwe vestigingen.

Top 7 Accountants- en administratiekantoren Franchise vestigingen
1. KUBUS 115
2. CijferMeester 61
3. OAMKB 45
4. Finovion 35
5. WEA Accountants & Adviseurs 18
6. Eijgen Finance 18
7. Remmerswaal Groep Accountants 3

  
 
 
 
Verwante artikelen van Wim van de Ven:

 
Categorie Juridisch Advies