Tips voor franchisenemers

In het blogartikel Franchise formules bepalen steeds meer het straatbeeld zijn de vele voordelen besproken van een samenwerking tussen ondernemers middels een franchiseovereenkomst.

Het succes van het overgrote deel van de circa 700 franchiseformules die ons land rijk is, heeft enthousiaste starters nog al eens onvoorzichtig gemaakt.

Voor men zich hals over kop in een franchise-avontuur stort zijn er een aantal zaken die men zich goed moet realiseren en waar men goed op moet letten:

  • Franchisenemer is ondernemer

    Ook al is zijn beslissingsbevoegdheid ten aanzien van bepaalde zaken ingeperkt, de franchisenemer is en blijft een zelfstandig ondernemer met eigen verantwoordelijkheid. Zowel juridisch als economisch blijft de franchisenemer zelfstandig.

    Er zijn franchisenemers die dit nog weleens vergeten. Zij denken dat zij in een gespreid bedje terechtkomen en dat zij achterover kunnen leunen. Niets is minder waar. Er zal keihard aan getrokken moeten worden om het bewezen concept wederom te bewijzen.

  • Voorbereiding

    Net als bij het opstarten van een eigen bedrijf zal de franchisenemer zijn huiswerk goed moeten doen. Hij zal niet alleen moeten onderzoeken of het aangeboden verdienmodel de investering rechtvaardigt, maar ook of het product of dienst die wordt aangeboden bij hem past.

    In dit voortraject zal veel afhangen van de openheid van zaken die de franchisegever bereid is te geven. Normaalgesproken wordt op basis van anonimiteit de cijfers van een aantal willekeurige vestigingen overlegd, zodat de franchisenemer zich een goed beeld kan vormen over de winstgevendheid van het concept.

    Stel pijnlijke vragen zoals: wat is het faalpercentage? lopen er rechtszaken tussen de franchisegever en zijn franchisenemers? Hoe zien de uitbreidingsplannen eruit in verband met territoriumdisputen? Is er een overlegraad?

    Uitgaande van de gemiddelde winstcijfers kan vervolgens berekend worden wat voor soort rendement op de investering gemaakt kan worden en wat voor een ondernemingsbeloning verwacht kan worden.

  • Locatie

    Al is een franchise formule nog zo sterk en heeft die zich keer op keer bewezen, dan toch is het in de meeste franchise formules van het grootste belang dat de locatie van de toekomstige franchise-vestiging met zorg uitgekozen wordt.

  • Financiering

    Zeer belangrijk is natuurlijk de financiering die met behulp van de franchisegever verkregen kan worden. Is die wel ruim genoeg? Wordt er voldoende rekening gehouden met voorraad-en debiteurenfinanciering? Is er genoeg ruimte voor aanloopkosten?

  • Interviews

    Onmisbaar zijn hierna gesprekken met bestaande franchisenemers. Hierbij kan veel informatie verkregen worden over de gang van zaken bij de opening van de vestiging, de training en begeleiding van de kant van de franchisegever, de effectiviteit van de marketing, de overlegsfeer en de mate van inspraak etc.

  • Keurmerk

    Er bestaat de Nederlandse Franchise Vereniging (NFR), waarbij de bekendste franchisegevers zijn aangesloten. Het lidmaatschap betekent zoiets als een keurmerk. Ook betekent het dat de franchisecontracten conform de Europese erecode zijn opgesteld. Is de franchisegever niet aangesloten bij deze vereniging, vraag dan waarom?

  • Contractfase

    Is de aanstaande franchisenemer er tenslotte helemaal van overtuigd dat hij bij het juiste adres zit en de franchiseformule helemaal bij hem past en dat de verwachte verdiensten aan zijn verwachtingen voldoen, dan wacht hem nog de ondertekening van het franchisecontract. In veel gevallen is het verstandig daarbij professionele hulp in te roepen.(zie ook het vorige punt)

  • Naast deze tips voor franchisenemers kunt u voor nog veel meer interessante tips terecht op onze overige Tippagina's.

     
    Categorie Organisatie Advies

    © Multiraedt 2024