Stralende deelnemers...


Zie je die stralende gezichten? Deelnemers die zich weer kind voelen, zich helemaal geven in het spel. Zorgenloos samenspelen. Samenwerken. Fijn samenwerken.  Lukt dat ook in de dagelijkse routine?
Zou je willen dat jouw teams zo blij op het werk kunnen zijn? Ja dat lijkt me wel… Blije mensen brengen harmonie en maken de wereld een stuk fijner en beter. En deze collectieve blijdschap (werkgeluk) levert synergie op, waarbij 1+1 veel meer is dan 2. En dat is  goed voor het bedrijf.

In relatie zijn met elkaar op het werk.
Niet iedereen beseft het; je hebt een relatie met je collega's. Ook al heb je niet voor die relatie gekozen, toch is het een gegeven. Iedere relatie heeft onderhoud en verzorging nodig, ook werkgerelateerde relaties. Zoals groeten en elkaar helpen. Weten wiens moeder ziek is, wiens kind bij de opvang zit en of iemand die ene week vakantie harder nodig heeft op een bepaald moment dan jij.

Geluk moet je doen.
Je kunt werkrelaties impulsen geven door teambuilding aan te bieden die niet werkgerelateerd zijn maar intermenselijk. Juist niet om prestaties te laten verbeteren, maar om elkaar beter te leren kennen en meer begrip genereren. Niet door erover te praten, maar door iets te doen, dat verbinding bevordert en plezier in je team brengt. Want lachende mensen delen iets. Ze delen geluk (ook werkgeluk) en een goed gevoel. Kijk hier: 'play at work,work at play'

Burnout.
Het ligt op de loer, altijd. Burnout ontstaat niet door werkgerelateerde problemen, maar in de meeste gevallen door stress die ontstaat door conflicten op de werkvloer. Ik kan erover meepraten; in mijn eerste jaren in het arbeidsproces ben ik op een akelige manier weggetreiterd door een paar collega's. Het kostte me in totaal twee jaar om weer tot mezelf te komen. Misgunnen en jaloezie zijn volgens mij de grootste burnout veroorzakers. Mensen die niet goed presteren omdat ze met een klomp in hun maag binnenkomen iedere dag, zijn voor zichzelf maar ook voor hun werkgever niet de  beste kracht.

Mijn persoonlijke 'why'.
Het is door mijn eigen ervaring dat ik besloten heb mijn bijdrage aan het welzijn van mensen in hun werksituatie te willen leveren. Als ik iets kan doen om mensen gelukkiger te maken, meer harmonie te brengen in teams dan grijp ik die kans. Want dat zorgt voor een betere wereld. Het raakt me als jonge mensen ongelukkig zijn door ervaringen op het werk die voortkomen uit conflicten.

Mijn passie is muziek, en dat heeft ongekend grote kracht. Hoewel nogal ongebruikelijk, want het is niet de eerste keus van HR afdelingen om actief muziekmaken aan te bieden aan hun teams.
Je zou dat kunnen doen met 'play at work, work at play' .Maar effect ervan is groot, en dus zou het onderzocht moeten worden. En dat ga ik ook doen. In September start het onderzoek bij de TU Delft over het effect van actief muziekmaken in het werkend bestaan. Wordt vervolgd...

 
 
 
 
 
Verwante publicaties:

 
Categorie Organisatie Advies