Een van onze relaties heeft duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in het vaandel staan. Hoe hoog in het vaandel blijkt uit de definitieve keuze voor de pensioenuitvoerder. Het bonusbeleid van een pensioenuitvoerder is aanleiding om hen af te laten vallen.

pensioenuitvoerderOp 1 januari 2017 moet er een nieuwe pensioenregeling komen. Het pensioensysteem is overeengekomen en een nieuwe uitvoerder moet gekozen worden. Er is een tender uitgeschreven en na een uitgebreide analyse tussen een aantal pensioenuitvoerders om te komen tot de keuze voor de beste pensioenuitvoerder voor deze onderneming bleek dat op basis van de harde criteria (prijs-prestatieverhouding) een partij als beste uit de bus kwam.

Deze uitvoerder (ABN AMRO) laat de administratie uitvoeren door APG.

Op de vragen van deze adviseur:

1)      in hoeverre de OR en de directie op de hoogte waren van het bonusbeleid van APG en

2)      of zij rekening wilden houden met het maken van een keuze voor deze pensioenuitvoerder passeerden een aantal gegevens

reageerde de OR enthousiast: dit ging hen niet gebeuren, dus overleg met de bestuurder.

Al in 2015 schreef APG https://www.apg.nl/nl/artikel/apg-pggm-en-mn-trekken-zich-maatschappelijke-discussie-over-beloningen-aan/1664APG , na behoorlijk wat onrust en wat krantenartikelen dat zij in de toekomst zeker rekening zouden houden met hoe hun bonusbeleid valt.

Dat zij zich niet veel aantrekken van wat hun cliënten vinden bleek dat zij over 2016 aan 500 medewerkers meer dan € 30 miljoen http://www.nu.nl/pensioen/4274840/klijnsma-noemt-bonusbeleid-pensioenuitvoerder-apg-beroerd.html aan bonussen hebben uitbetaald. Ook nu waren er een paar krantenartikelen en er waren zelfs vragen aan de Staatssecretaris die het ook niet vond kunnen, maar “kan er niets aan doen”.

APG is ook uitvoerder van het pensioenfonds van de ambtenaren en wordt dus ook met belastinggeld gesubsidieerd. Maar ook ABN Amro, Willis Towers Watson en ASR gebruiken APG.

Zelf vindt APG zichzelf maatschappelijk betrokken https://www.apg.nl/nl/werkgeversdiensten/over-apg/maatschappelijk-betrokken Met dit bonusbeleid kunnen wij niet meer concluderen dat dit mooi op de site staat.

Het verschil in Nederland tussen klagen of zeggen dat je iets niet vindt kunnen en er ook wat aan doen is vaak groot.  De werkgever heeft de adviseur nog geconfronteerd met het feit dat het bonusbeleid van APG wel erg veel onrust geeft en heeft om een reactie gevraagd. Deze reactie gaat niet erg veel verder dan wat een toenemend aantal Nederlanders juist niet willen horen: “het is toch normaal, wat is een paar miljoen bonus op vele miljarden belegd vermogen en het was nou eenmaal afgesproken, anders gaan de toppers naar het buitenland”.

Persoonlijk vonden wij het mooi dat onze cliënt, die zegt maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, hier samen met de OR ook naar gehandeld heeft. Het is lastig en eigenlijk niet uit te leggen aan deelnemers dat beloofde pensioenen niet helemaal uitgekeerd kunnen worden en er wel zeer forse bonussen betaald worden.

Als je vindt dat iets niet kan of niet ok is, dan moet je er iets aan doen.

 
 
 
 
Verwante publicaties:

 
 
 
Categorie Financieel Advies