Zakelijke crowdfunding heeft voor steeds meer beleggers de deur geopend naar aantrekkelijke vastgoed projecten.

Vastgoed is altijd een populaire beleggingscategorie geweest. Het biedt stabiele inkomsten en een redelijke bescherming tegen inflatie omdat de huurinkomsten meestal geïndexeerd zijn (de huurprijs wordt dan jaarlijks aangepast aan de kosten van het levensonderhoud). Ook de waarde van het onderliggende vastgoed stijgt mee met de inflatie.

Beleggen in "stenen" gaat echter om grote bedragen. Dat betekent voor velen een te groot obstakel. De komst van zakelijke crowdfunding heeft daar op een spectaculaire manier verandering in gebracht. Het stelt een breed publiek nu in staat om op een eenvoudige manier deel te nemen in vele aantrekkelijke investeringsmogelijkheden. Denk daarbij aan crowdlending, waarbij investeringsprojecten gefinancierd worden met behulp van leningen of directe participatie in het aandelenkapitaal. Dat laatste is in Nederland in opkomst. Tot nu toe vindt echter vooral crowdlending plaats.
 
Vastgoed crowdfunding
 

Over welke aantrekkelijke investeringsmogelijkheden hebben wij het hier?

De woningmarkt is de laatste jaren behoorlijk krap. Vraag overstijgt het aanbod. Je ziet dan ook allerlei initiatieven om aan de vraag te voldoen. Naast nieuwbouw vind er ook herbestemming van vastgoed plaats. Kantoorgebouwen, winkels, kerken en kloosters worden omgebouwd naar woonruimte. Gedeeltelijk is die woonruimte ook bestemd voor ouderen, al dan niet inclusief zorg. Ondanks ambitieuze plannen van het kabinet lijkt aan deze krapte voorlopig geen einde te komen.

Naast de particuliere markt zijn ook de ondernemers op zoek naar commercieel vastgoed in alle maten en soorten.

Zowel kleine als grote projecten maken daarbij gebruik van zakelijke crowdfunding. Vaak in combinatie met andere financieringen of soms als overbruggingskrediet.

Welke obstakels komt de vastgoedbelegger tegen?

Stel je ontmoet een projectontwikkelaar en die vraagt of je wilt helpen met de financiering van zijn/haar vastgoed project. Als je je niet direct uit de voeten maakt met een of ander excuus, maar je overweegt serieus om je geld in het project te stoppen, dan kan je 2 dingen doen: 1. je besluit de projectontwikkelaar volledig te vertrouwen en je vraagt waar je het geld moet storten of 2. je gaat heel goed je huiswerk doen en vraagt daarna pas waar je het geld moet storten.

De meeste beleggers zullen voor optie 2 kiezen. In dat geval bestaat hun huiswerk uit:

  • Een gedegen achtergrond check van de projectontwikkelaar: reputatie, kredietwaardigheid, ervaring, relevante vakkennis etc.
  • Doorlichten van het vastgoedproject: eigendom, vergunningen, begroting, zakenplan
  • Hoe is de dekking van de lening geregeld? Wie brengen er nog meer geld in? Wie heeft er voorrang bij uitbetaling als het mis gaat?
  • Is de rentevergoeding redelijk en hoe ziet het aflossingsplan eruit?
  • Hoeveel ben ik bereid te investeren? Stop ik niet teveel eitjes in één mandje?
  • Word ik goed op de hoogte gehouden over de voortgang van het project en hoe is de administratie afhandeling geregeld?
  • Wie kan bijsturen als zaken niet goed gaan?

Beide opties, blind vertrouwen of heel veel huiswerk, vormen in de praktijk een bijna onoverkomelijk obstakel. Dat is met de komst van zakelijke crowdfunding echter compleet anders geworden.

Zakelijke crowdfunding; de kracht van de eenvoud

Een professioneel crowdfunding platform als Geldvoorelkaar.nl doet al dat voetenwerk. Het platform selecteert zorgvuldig uit honderden aangeboden projecten, screent de ontwikkelaars en categoriseert het uitgekozen project op een transparante manier.
De beleggers hebben hierdoor een ruime keuze uit verantwoorde beleggingsobjecten, waardoor zij hun beleggingen goed kunnen spreiden. Niet alleen geografisch, maar ook qua looptijden en aan risicohoogte gerelateerde rentevergoedingen.

Zo worden relatief gecompliceerde investeringen teruggebracht tot makkelijk te beoordelen beleggingen, die worden begeleid en gecontroleerd door het crowdfunding platform. Geen voetenwerk, maar comfortabel zittend vanachter een beeldscherm en zonder kopzorgen.

Groeiende populariteit van vastgoed crowdfunding

Daarmee is crowdfunding één van de meest populaire vormen van vastgoed beleggingen geworden. Door het werk van de crowdfunding platforms kan nu ook een breed publiek profiteren van de vele voordelen die beleggen in onroerend goed met zich meebrengt. Het is een betrouwbare manier om passief inkomen te verwerven en/of het pensioen aan te vullen. Zeker in tijden van lage rente en oververhitte aandelenmarkten is vastgoed crowdfunding een zeer aantrekkelijk en stabiel alternatief.