crowdfunding platformsCrowdfunding platforms als Geldvoorelkaar.nl spelen een bemiddelende rol bij het financieren van MKB-bedrijven en projectontwikkelaars. Zij brengen vraag en aanbod samen op hun platform. Dat platform is georganiseerd rondom een gebruikersvriendelijke website, ondersteund door sociale media kanalen een een grote community van beleggers. Deze beleggers (de "crowd") krijgen al vanaf € 100,- de mogelijkheid om deel te nemen in deze financieringen. In Nederland zijn dat meestal leningen in alle soorten en maten. Direct deelnemen in het kapitaal is tot op heden veel minder gebruikelijk.

De groei van zakelijke crowdfunding is de laatste 12 jaar uitzonderlijk geweest. Ondernemers op zoek naar flexibele financieringsoplossingen aan de ene kant en aan de andere kant beleggers die graag een goed rendement willen hebben op hun spaargeld. Maar dat is niet hun enige motivering. Beide partijen doen graag zaken op ons platform en in dit blog gaan wij uitleggen waarom.

Wat doen een crowdfunding platforms voor beleggers?

Crowdfunding platforms stellen vooral de kleinere beleggers in staat te investeren in beleggingsobjecten die voorheen buiten hun bereik lagen. Zij kunnen nu al vanaf (meestal) € 100 beleggen in vastgoedprojecten en MKB bedrijven. Daarmee is een zeer interessant segment van de kapitaalmarkt ontsloten voor het grote publiek.

De werkwijze van een professioneel crowdfunding platform als Geldvoorelkaar.nl zorgt voor transparante toegankelijkheid van deze kapitaalmarkt. Kort samengevat werkt het als volgt:

 • projecten worden van te voren gecheckt op levensvatbaarheid en kredietwaardigheid.
 • afhankelijk daarvan wordt een risico inschatting gemaakt, zekerheden geregeld en een passend rendement vastgesteld.
 • vervolgens worden de projecten overzichtelijk op de website gepresenteerd en grootschalig gepromoot.
 • is een project eenmaal volgeschreven, dan wordt de financiering verstrekt.
 • gedurende de looptijd wordt gezorgd voor de administratieve afwikkeling, rapportage aan de geldverstrekkers en wordt de vinger aan de pols gehouden.
 • bij onverhoopte tegenslag, regelt het platform noodzakelijke aanpassingen of uitwinning van de zekerheden.

De belegger heeft door het werk van het platform ruime keuze uit betrouwbare beleggingsprojecten en kan daardoor goed diversifiëren. Allemaal zonder kopzorg van achter een computerscherm.
 

 
Crowdfunding is daarmee een innovatieve manier om passief inkomen te genereren en/of je pensioen aan te vullen. Zeker in deze tijd van lage tot negatieve rente, is het gemiddelde netto rendement van ruim 4% op de crowdfunding projecten zeer aantrekkelijk.

Wat doen de crowdfunding platforms voor ondernemers?

De primaire taak van crowdfunding platforms bestaat uit het ophalen van geld voor MKB-bedrijven en projectontwikkelaars. Dat geld wordt opgehaald bij een grote groep kleinere beleggers, de "crowd". Hierboven hebben wij gezien hoe dat funding proces in zijn werk gaat. Via de website, social media en aangesloten geïnteresseerden worden de investeringsprojecten klantvriendelijk aan de beleggers voorgelegd.
 

 
Aan dit proces gaat natuurlijk nog een voortraject vooraf. Allereerst bepaalt het crowdfunding platform of een te financieren project voldoet aan een aantal vereisten:

 • commerciële levensvatbaarheid
 • voldoende dekking tegen eventuele risico's
 • betrouwbaarheid en ervaring van het uitvoeringsteam
 • "skin in the game"; staat er voor het team zelf ook financieel genoeg op het spel?
 • gedegen onderbouwing (zakenplan)

Waar een professioneel crowdfunding platform zich onderscheidt van traditionele financiers, is het korte doorloopproces van de financieringsaanvraag. Een ervaren team maakt gebruik van een gestandaardiseerde systeem en houdt altijd direct persoonlijk contact met de aanvragers waarbij ook geklankbord wordt. Meestal binnen 1 week wordt al uitsluitsel gegeven.

Is er eenmaal goedkeuring, dan begint een intensief begeleidingstraject. In onderling overleg wordt de meest passende financiering vastgesteld (leningsvorm, rentepercentage, looptijd) met de juiste dekking (bv borgstelling, pandrecht, hypotheek). Niet zelden wordt deze financiering ook nog gecombineerd met andere financieringsvormen of fungeert als een overbruggingskrediet.

Vervolgens wordt de crowdfunding campagne zorgvuldig voorbereid, beginnend met een professionele presentatie. Een uitgebreid zakenplan en een pitch vormen daarvan de kern.

Daarmee houdt de begeleiding echter niet op. Ook gedurende de looptijd van de financiering blijft het crowdfunding platform de vinger aan de pols houden en zorgt voor een efficiënte afwikkeling van de financiering.

Positieve neveneffecten van zakelijke crowdfunding

Zakelijke crowdfunding helpt zo beleggers op een verantwoorde manier aan een prima rendement en ondernemers aan een passende financiering. In meer algemene zin faciliteert crowdfunding de groei van de lokale economie en de onderlinge samenwerking van bedrijven. Daar profiteert iedereen van!